Bioasekuracja wewnątrz chlewni

Po chlewni poruszamy się zgodnie z zasadą od najmłodszych do najstarszych. W pierwszej kolejności obchodzimy porodówkę, następnie odchowalnię, warchlakarnię, sektory loch, a na końcu tuczarnię. A o czym jeszcze należy pamiętać, aby nie przenosić zarazków z jednej do drugiej grupy technologicznej w chlewni?
Pamiętajmy, że bioasekuracja to nie tylko działania ograniczające ryzyko zawleczenia patogenów z zewnątrz do chlewni. To też szereg zasad zapobiegających szerzeniu się zarazków wewnątrz budynku. Jako bariery pomiędzy sektorami chlewni dobrze sprawdzają się np. maty gabkowe ze spodem zapobiegającycm wypływaniu środka dezynfekcyjnego. Z obu stron maty warto umieścić wycieraczkę, która pozwoli oczyścić buty przed zamoczeniem w płynie. Jeżeli buty są bardzo zabrudzone należy je umyć pod bieżącą wodą przed przejściem do kolejnego sektora chlewni. Odkażanie brudnego obuwia mija się z celem.
Nade wszystko przestrzegajmy kierunku przemieszczania się po chlewni. Od porodówek, przez odchowalnie, warchlakarnie, sektory loch, po tuczarnie. W niektórych obiektach praktykuje się zmiany obuwia przed przejściem do innego sektora chlewni.
Przeczytaj również

Bioasekuracja wewnątrz chlewni