Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Kto dziś zarabia?

Obrazek

Z jednej strony – wysoka cena tucznika zachęca do produkcji, z drugiej – drogi warchlak hamuje entuzjazm. Ile dziś rzeczywiście zarabia się na świniach? Jak długo możemy liczyć na hossę?

Paulina Janusz-Twardowska23 czerwca 2017, 19:34
O cenach tuczników na poziomie 5,7–5,8 zł/kg żywca jeszcze niedawno można było pomarzyć. Producenci tuczników zaciskali pasa, a sektor świński kurczył się w oczach do czasu, aż jesienią ubiegłego roku  ceny tuczników, a za nimi warchlaków zaczęły rosnąć. Powodem były coraz lepsze wyniki eksportowe europejskich liderów – głównie Niemiec i Hiszpanii. Wprawdzie boom na europejskie mięso – zwłaszcza w Azji – nastąpił wcześniej, bo na początku 2016 r., to jednak w końcu tego roku zbiegło się to z niższą produkcją europejskiej wieprzowiny. Choć Polska ma związane ręce przez występowanie wirusa ASF, to wystarczyło, że europejskie potęgi znalazły zbyt na część swojej wieprzowiny poza granicami Wspólnoty.

Więcej o sytuacji na rynku świń przeczytacie Państwo w lipcowym wydaniu „top świnie” od strony 4.
pj-t


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)