StoryEditor

Legalna sprzedaż własnych warzyw i owoców w Polsce: od czego zacząć?

Sprzedaż warzyw i owoców z własnego ogródka lub gospodarstwa to dobry sposób na dodatkowy dochód. W naszym kraju takie działania są jak najbardziej legalne, jednak należy dopełnić niewielkich formalności.

28.09.2025., 10:00h

Legalna sprzedaż własnych warzyw i owoców może odbyć się w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) lub sprzedaży bezpośredniej (SB). Jak się do tego zabrać?

Dostawy bezpośrednie warzyw i owoców

Rolnicy jak najbardziej mogą prowadzić sprzedaż bezpośrednią (SB) produktów pochodzenia roślinnego po złożeniu wniosku o wpis do rejestru Państwowej Inspekcji Sanitarnej (w Sanepidzie). W tym przypadku rolnik zbywa nieprzetworzone produkty wytworzone we własnym gospodarstwie rolnym (produkcja pierwotna) do konsumenta lub do punktów sprzedaży detalicznej bezpośrednio skierowanych do konsumentów. To żywność powstająca dzięki uprawie roślin (jak zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane). W sprzedaży bezpośredniej sprzedaż oparta jest na małych ilościach tych produktów. Rolnik sprzedaje głównie w swoim gospodarstwie, na targowiskach, czy placach targowych produkty pochodzące wyłącznie z własnych upraw. Sprzedaż tych nieprzetworzonych płodów rolnych w niewielkiej skali nie wymaga rejestracji działalności gospodarczej i wpisu do CEIDG. Dodatkowo SB jako działalność rolnicza nie jest objęta podatkiem dochodowym i jest zwolniona z wymogu dokumentowania transakcji za pomocą paragonu czy faktury.

Rolniczy Handel Detaliczny warzyw i owoców

Przetworzone produkty: jak dżemy, soki, konfitury, jak i te nieprzetworzone, rolnik może zbywać w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) konsumentom finalnym w samym gospodarstwie, na targowisku, w trakcie wystaw, festynów, targów, ale także zakładom prowadzącym handel detaliczny (sklepy, restauracje, stołówki) – warto poznać limity z rozporządzenia (podane są tam maksymalne ilości w przeliczeniu na 1 ha uprawy). Sprzedaż produktów do zakładów żywności pochodzenia niezwierzęcego jest dozwolona w całym kraju. W razie sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego należy zgłosić się do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Zobacz także: Rolniczy Handel Detaliczny – kto może prowadzić sprzedaż?

Warto wiedzieć, że przychody z Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) do kwoty 100 000 zł rocznie są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych PIT. W razie przekroczenia wspomnianego limitu, nadwyżka jest opodatkowana zryczałtowanym podatkiem dochodowym 2%. Ponadto, rolnicy sprzedający żywność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego zazwyczaj nie muszą używać kasy fiskalnej.

Gdzie i jak sprzedawać owoce i warzywa?

Rolnik najczęściej swoje towary zbywa na terenie gospodarstwa, na targowiskach i bazarach: (najczęściej należy opłacić swoje miejsce), przy drodze, przez Internet lub do lokalnych sklepów czy restauracji. Należy pamiętać, że dzienne przychody z RHD muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży.

Źródło:  MRiRW

fot. envato elements

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 12:18