Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Barszcz wigilijny na własnym zakwasie

08.12.2018

Drukuj

Barszcz wigilijny na własnym zakwasie

Artykuł dostępny

Barszcz wigilijny na zakwasie

r e k l a m a


Składniki na zakwas:
1 kg buraków,
1 gruba kromka chleba razowego
ze skórką,
4–6 ziaren pieprzu,
4–6 ziaren ziela angielskiego,
1–2 liście laurowe, 2–4 ząbki czosnku,
1–2 płaskie łyżki cukru (najlepiej
trzcinowego),
3 jabłka,
1 l przegotowanej wody, 1 łyżka soli.

Składniki na barszcz:
3–4 litry wody, 1,5 kg buraków,
1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 por,
kawałek selera, 1 ząbek czosnku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
1,5–2 szklanki zakwasu z buraków,
1 szklanka wywaru z grzybów suszonych,
1/2 łyżki soli,
cukier do smaku.

Sposób wykonania zakwasu:
Obrane buraki kroimy w cienkie plastry, wkładamy do słoja. Dodajemy przyprawy, czosnek, sól, pieprz oraz obrane 
i pokrojone w ćwiartki jabłka. Zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba tak, aby znalazła się pod gwintem słoja jak naturalny korek, chleb może lekko wystawać z zalewy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4–5 dni w ciepłe miejsce. Ważne, by codziennie ściągać pianę czystą łyżką. Jeśli jej nie usuniemy, pojawi się kożuch, który zamieni się w pleśń. Po 5 dniach przelewamy zakwas przez sitko do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Sposób wykonania barszczu:
W dużym garnku zalewamy wodą obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler, przyprawy oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Solimy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
Wyjmujemy warzywa z barszczu, dodajemy wywar z grzybów, zakwas z buraków. Całość mieszamy i dalej gotujemy około pół godziny. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukier.

Przepisy i zdjęcia przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Przepis na wigilijne uszka do barszczu znajdziesz w grudniowym numerze top agrar Polska.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rzecznik Praw Obywatelskich upomina się o rolników oczekujących na rozpatrzenie przez ARiMR wniosków

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody