Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Barszcz wigilijny na własnym zakwasie

08.12.2018

Drukuj

Barszcz wigilijny na własnym zakwasie

Artykuł dostępny

Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki na zakwas:
1 kg buraków,
1 gruba kromka chleba razowego
ze skórką,
4–6 ziaren pieprzu,
4–6 ziaren ziela angielskiego,
1–2 liście laurowe, 2–4 ząbki czosnku,
1–2 płaskie łyżki cukru (najlepiej
trzcinowego),
3 jabłka,
1 l przegotowanej wody, 1 łyżka soli.

r e k l a m a



Składniki na barszcz:
3–4 litry wody, 1,5 kg buraków,
1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 por,
kawałek selera, 1 ząbek czosnku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
1,5–2 szklanki zakwasu z buraków,
1 szklanka wywaru z grzybów suszonych,
1/2 łyżki soli,
cukier do smaku.

Sposób wykonania zakwasu:
Obrane buraki kroimy w cienkie plastry, wkładamy do słoja. Dodajemy przyprawy, czosnek, sól, pieprz oraz obrane 
i pokrojone w ćwiartki jabłka. Zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba tak, aby znalazła się pod gwintem słoja jak naturalny korek, chleb może lekko wystawać z zalewy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4–5 dni w ciepłe miejsce. Ważne, by codziennie ściągać pianę czystą łyżką. Jeśli jej nie usuniemy, pojawi się kożuch, który zamieni się w pleśń. Po 5 dniach przelewamy zakwas przez sitko do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Polecany artykuł

Zakaz hodowli zwierząt futerkowych – rachunek strat



Sposób wykonania barszczu:
W dużym garnku zalewamy wodą obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler, przyprawy oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Solimy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
Wyjmujemy warzywa z barszczu, dodajemy wywar z grzybów, zakwas z buraków. Całość mieszamy i dalej gotujemy około pół godziny. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukier.

Przepisy i zdjęcia przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Przepis na wigilijne uszka do barszczu znajdziesz w grudniowym numerze top agrar Polska.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii