Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

29.11.2018

Drukuj

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

Artykuł dostępny

Korzenny sernik

Składniki na spód:
150 g ciasteczek korzennych,
50 g płatków migdałowych,
90 g stopionego masła.

r e k l a m a



Składniki na masę serową:
1 szkl. cukru, szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
600 g sera trzykrotnie mielonego,
3 jajka, 1 łyżeczka pasty waniliowej,
1,5 szklanki purée z dyni.

Składniki na polewę:
1 szkl. kwaśnej śmietany, 50 g cukru,
1 łyżeczka pasty waniliowej.

Polecany artykuł

Malinowe muffinki



Sposób wykonania:
Spód: rozgnieść ciasteczka, wymieszać z migdałami i masłem. Piec przez 10–15 min w temp. 180°C. Masa serowa: cukier wymieszać z przyprawą do piernika i solą. Ser zmiksować na jednolitą masę, porcjami dodawać cukier z przyprawami i stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i pastę waniliową. Masę wylać na przestudzony spód i piec przez 30 min w temp. 180°C. Następnie temperaturę obniżyć do 160°C i piec jeszcze 15 min. Polewa śmietanowa: wymieszać śmietanę, cukier i pastę waniliową. Sernik polać polewą i zapiekać jeszcze 10 min. Schłodzić w lodówce. Ustroić orzechami.


Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Prosty sernik dyniowy bez spodu

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wyrok na dym z komina sąsiada

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii