Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

29.11.2018

Drukuj

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

Artykuł dostępny

Korzenny sernik

r e k l a m a


Składniki na spód:
150 g ciasteczek korzennych,
50 g płatków migdałowych,
90 g stopionego masła.

Składniki na masę serową:
1 szkl. cukru, szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
600 g sera trzykrotnie mielonego,
3 jajka, 1 łyżeczka pasty waniliowej,
1,5 szklanki purée z dyni.

Składniki na polewę:
1 szkl. kwaśnej śmietany, 50 g cukru,
1 łyżeczka pasty waniliowej.

Sposób wykonania:
Spód: rozgnieść ciasteczka, wymieszać z migdałami i masłem. Piec przez 10–15 min w temp. 180°C. Masa serowa: cukier wymieszać z przyprawą do piernika i solą. Ser zmiksować na jednolitą masę, porcjami dodawać cukier z przyprawami i stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i pastę waniliową. Masę wylać na przestudzony spód i piec przez 30 min w temp. 180°C. Następnie temperaturę obniżyć do 160°C i piec jeszcze 15 min. Polewa śmietanowa: wymieszać śmietanę, cukier i pastę waniliową. Sernik polać polewą i zapiekać jeszcze 10 min. Schłodzić w lodówce. Ustroić orzechami.


Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Prosty sernik dyniowy bez spodu

Polecane dla Ciebie:

article icon

Pszenica i kukurydza ostro w górę, a rzepak lekko w dół.

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii