Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

12.12.2018

Drukuj

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

Artykuł dostępny

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

r e k l a m a


Składniki:
2 szklanki grzybów suszonych,
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki płatków drożdżowych,
3,5 szklanki wody od gotowania grzybów,
6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia,
3 łyżki oleju do pasztetu,
6 łyżek sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, 1 łyżka soku z cytryny,
kilka orzechów włoskich do przystrojenia, olej do posmarowania wierzchu.

Sposób wykonania:
Grzyby gotujemy 40 min w 3,5 szklanki wody. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów, gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. Kroimy cebulę w kostkę, rozgnieciony czosnek w kawałki, a grzyby w paski i smażymy, aż cebula się zeszkli. Kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, cebulę z grzybami oraz resztę składników miksujemy na jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy zmielonymi orzechami. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy orzechami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl





Sprawdź też przepis na Wigilijny barszcz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – podwyżki są, ale bez szału

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody