Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

12.12.2018

Drukuj

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

Artykuł dostępny

Świąteczny pasztet z grzybami i soczewicą

Składniki:
2 szklanki grzybów suszonych,
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki płatków drożdżowych,
3,5 szklanki wody od gotowania grzybów,
6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia,
3 łyżki oleju do pasztetu,
6 łyżek sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, 1 łyżka soku z cytryny,
kilka orzechów włoskich do przystrojenia, olej do posmarowania wierzchu.

r e k l a m a



Sposób wykonania:
Grzyby gotujemy 40 min w 3,5 szklanki wody. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów, gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. Kroimy cebulę w kostkę, rozgnieciony czosnek w kawałki, a grzyby w paski i smażymy, aż cebula się zeszkli. Kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, cebulę z grzybami oraz resztę składników miksujemy na jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy zmielonymi orzechami. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy orzechami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl

Polecany artykuł

Migdałowe pralinki







Sprawdź też przepis na Wigilijny barszcz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek świń: Ile jeszcze można wytrzymać?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii