Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Newsletter rynkowy>Raporty USDA>

Raport USDA: Ryżu więcej zjemy niż zbierzemy

Obrazek

Na globalny bilans zbóż konsumpcyjnych warto czasem spojrzeć zwracając uwagę nie tylko na pszenicę. W wielu regionach świata, choć pszenicy i jej przetworów spożywa się coraz więcej, podstawowym pokarmem wciąż jest ryż.

dr Juliusz Urban20 stycznia 2022, 15:37

Światowa konsumpcja ryżu, drugiego co do wielkości zbiorów zboża wykorzystywanego w celach spożywczych stale rośnie. W sezonie 2019/20 globalne zbiory wyniosły niecałe 499 mln t, w poprzednim sezonie było to już trochę ponad 507 mln t, a w bieżącym sezonie mają wynieść 509,9 mln t.

Najwięcej ryżu zbierają Chiny (149 mln t) i Indie (125 mln t), trzecia jest Indonezja (35,4 mln t), a czwarty Wietnam (27,2 mln t). Warto zauważyć, że produkcja Chin i Indii stanowi 54% ogólnoświatowych zbiorów ryżu.

Eksperci USDA przewidują, że w sezonie 2021/22 zbiory będą niższe od  konsumpcji, szacują mniejszy eksport i spadające zapasy.
Najwięksi producenci ryżu
Globalna konsumpcja wynosząc 510,3 mln będzie nowym rekordem.  Największy konsument ryzy Chiny zużyją w tym sezonie 154,9 mln t, 103,5 mln ton zjedzą mieszkańcy Indii, a 35,6 mln t Indonezyjczycy. Rosnąca konsumpcja w tych krajach spowoduje, że nieznacznie do 49,9 mln t obniży się światowy eksport.

Do grona największych światowych eksporterów zalicza się Indie (19,25 mln t), Wietnam i Tajlandię (po 6,5 mln t) oraz Pakistan (4 mln t).
W związku z rosnąca konsumpcją, za którą produkcja wyraźnie nie nadąża przewidywane na sezon 2021/22 światowe zapasy zostają obniżone o 0,4 mln t do 186 mln ton, głównie w wyniku 3,5-milionowej redukcji w Chinach, której to nie rekompensują rosnące o 2,3 mln t zapasy w Indiach.

Unia Europejska produkuje 1,9 mln t ryżu, a konsumpcja wynosi 3,4 mln t. Więcej ryżu możemy spożywać dzięki znacznemu importowi, a na koniec bieżącego sezonu w unijnych magazynach i tak pozostanie 1 mln t ryżu na zapas.

oprac. Juliusz Urban Fot. Shutterstock


Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy