StoryEditor

Tajniki ziół z naszych ogrodów

W ramach projektu pod nazwą Krajewice: Działamy zdrowo, kulinarnie i sportowo! 12 kwietnia w świetlicy wiejskiej w Krajewicach odbyły się warsztaty zielarskie, które poprowadziła Aneta Grzelka – zielarka z Dolska.
01.05.2024., 07:00h

Projekt został zawnioskowany przez KGW Krajewiczanki, a realizowany jest przez nieformalną Grupę Odnowy Wsi Sołectwa Krajewice. Zielarka z Dolska w przystępny sposób wprowadziła zebranych w świat ziół i roślin o właściwościach leczniczych, które możemy znaleźć niemal wszędzie i o każdej porze roku, ale zwłaszcza tych, które rosną w naszych przydomowych ogródkach.

– Powrót do natury, do ziołolecznictwa to powrót do zdrowia – przekonywała prowadząca. – Mamy pod swoimi stopami i nad naszymi głowami, na wyciągnięcie ręki, leki. Wystarczy po nie sięgnąć.

Sezon zielarski nigdy się nie kończy, nawet zimą możemy zbierać zioła. Natura dostarcza nam to, czego aktualnie potrzebujemy. O każdej porze roku rosną zioła na dany czas. Na przykład, pod koniec sierpnia jest dużo ziół na oparzenia słoneczne, zimą warto zbierać gwiazdnicę, która jest bogata w jod i wspomaga tarczycę, na przedwiośniu cennym naturalnym lekiem są pączki roślin – mają dużo witamin i składników odżywczych, które pomagają naszemu organizmowi wystartować. 

– Najbardziej dostępną, najlepszą i najtańszą apteką jest łąka – mówiła Aneta Grzelka.

Pamiętajmy jednak, by zioła zawsze zbierać daleko od dróg, od zanieczyszczeń.

Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali naturalny peeling do ciała z jasnotą purpurową i olejkiem mandarynkowym, aromatyczne masełko czosnaczkowe oraz domową przyprawę do rosołu z suszonym podagrycznikiem.

Jasnota purpurowa to bardzo "kobiece" zioło. Ma działanie uspokajające i rozkurczowe. Stosowana w okładach pomoże na migrenę lub ból brzucha, napar z tego zioła przyniesie ulgę w bolesnych miesiączkach, a także w okresie menopauzy, z kolei kąpiel z dodatkiem jasnoty będzie doskonała w stanach stresowych i po wysiłku fizycznym. Najwięcej związków aktywnych zawierają kwiatki, ale dobrze też działa samo ziele. Warto ją zbierać wiosną.

Olejek mandarynkowy należy do jednych z najcenniejszych w aromaterapii i kosmetyce. Jest doskonały na cellulit, rozstępy, suchą, podrażnioną skórę, rozdwojone końcówki włosów. Działa też uspokajająco.

Można go przygotować samodzielnie. Obierki po mandarynkach blendujemy z olejem słonecznikowym, ustawiamy w ciemnym miejscu na 12 godz., następnie przeciskamy przez lnianą ściereczkę.

Czosnaczek ma aromat czosnkowo-szpinakowy, a właściwości podobne do czosnku niedźwiedziego. Oczyszcza krew z toksyn, aktywuje procesy metaboliczne w wątrobie, które oczyszczają krew z toksyn (pomaga m.in. na trądzik). Normalizuje gospodarkę lipidową i hormonalną, poziom cholesterolu, zawiera dużo siarki, dobrze wpływa na stawy i na włosy, przyśpiesza porost. Występuje zwykle do końca maja. Można go jeść na surowo.

Podagrycznik – jak sama nazwa wskazuje, zapobiega podagrze, czyli chorobie, która jest wynikiem kumulowania się kwasu moczowego w organizmie. Na poziom kwasu moczowego wpływają puryny, które występują m.in. w wywarach z kości, w mięsie, rybach. Także rosół zawiera puryny. Podagrycznik oczyszcza organizm z toksyn, działa podobnie jak lubczyk. Ma też podobny smak. Kiedyś często dodawano go do rosołu, a ryby przed wędzeniem faszerowano podagrycznikiem. Jak mówi zielarka, my o tym zapomnieliśmy. Podagrycznik jest również doskonały na bóle kostno-stawowe.

image
Peeling do ciała z jasnotą purpurową i domowym olejkiem mandarynkowym.
FOTO: Fot. Sierszeńska

Peeling do ciała

  • garść kwiatów jasnoty purpurowej i bzu lilaka,
  • 2 łyżki olejku mandarynkowego (najlepiej domowej produkcji),
  • 1/2 kg soli kuchennej (białej i czarnej),
  • oliwa lub tłusty krem.

Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać kwiatki jasnoty i bzu. Peeling stosować od razu po przyrządzeniu. Ma właściwości relaksujące i uspokajające. Pomoże też na bolący brzuch czy zespół jelita drażliwego.

 

 

image
Naturalne i zdrowe masełko czosnaczkowe
FOTO: Fot. Sierszeńska

Masełko czosnaczkowe

  • świeżo rwany czosnaczek (1 szklanka),
  • masło (1 szklanka).

Ziele umyć, obrać i pokroić. Następnie przesmażyć z masłem na patelni. Przelać do miseczki i wystudzić. Uzyskamy pyszne i zdrowe smarowidło do chleba o czosnkowo-szpinakowym aromacie.

image
Domowa przyprawa do rosołu z zielem podagrycznika
FOTO: Fot. Katarzyna Sierszeńska

Przyprawa do rosołu

  • suszony podagrycznik (ziele),
  • suszony lubczyk (ziele),
  • suszone warzywa, pokrojone w kostkę: korzeń marchwi, pietruszki, selera,
  • sól różowa i czarna,
  • pieprz i kurkuma.

Podagrycznik sproszkować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Kurkuma – najzdrowsza przyprawa świata, o właściwościach antynowotworowych – jest aktywna jedynie w towarzystwiie piperyny, której źródłem jest pieprz czarny.

Zupa z czosnaczku i bluszczyka kurdybanka

  • 1,5 litra bulionu warzywnego/rosołu,
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki liści czosnaczku,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz, liść laurowy, posiekany bluszczyk kurdybanek (około pół szklanki).

 

Pietruszkę utrzeć na tarce, seler naciowy pokroić na małe kawałki, czosnek zmiażdżyć. Razem z liśćmi czosnaczku i listkiem laurowym dusić pod przykryciem na maśle. Jeśli trzeba – można podlać odrobiną bulionu, aby warzywa się nie przypalały. Kiedy będą już miękkie, zalać bulionem i zagotować. Wyłączyć palnik i dodać bluszczyk kurdybanek. Podawać z makaronem orkiszowym lub kaszą orkiszową albo jaglaną.

Aneta Grzelka prowadzi profil na Facebooku: Hildegarnia by Zielarka od 7 boleści. Warto tam zajrzeć.

 

Projekt pn. Krajewice: Działamy zdrowo, kulinarnie i sportowo! został dofinansowany ze środków Programu Grantów Społecznych Powiatu Gostyńskiego, realizowanego przez Stowarzyszenie Dziecko.

 

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. maj 2024 00:29