Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Co czeka branżę w nowym 2021 roku?

09.01.2021

Drukuj

Co czeka branżę w nowym 2021 roku?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dokładnie rok temu producenci świń cieszyli się z dobrej opłacalności ich hodowli. Rok gospodarczy 2019/2020 charakteryzował się bowiem poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. Wynikało to ze wzrostu cen świń oraz spadku cen zbóż paszowych. W sezonie 2019/2020 przeciętna cena tuczników wzrosła w stosunku do poprzedniego sezonu o ponad 24%

Jednak już obecny sezon jest zdecydowanie gorszy dla producentów żywca wieprzowego. Według analityków z IERiGŻ-PIB rok gospodarczy 2020/2021 będzie charakteryzował się zdecydowanym pogorszeniem tych relacji. W III kwartale 2020 roku cena trzody wynosiła średnio 4,93 zł/kg i była o 15% niższa niż rok wcześniej. Ceny zbóż paszowych były również niższe niż przed rokiem, jednak spadek ich cen był niższy niż spadki cen żywca. W rezultacie relacje cen zbóż do cen tuczników zawęziły się. Co ciekawe o ok. 1% podrożały pasze przemysłowe co spowodowało dalsze zawężanie relacji cenowych. Opłacalność chowu w fermach tuczących trzodę w oparciu o pasze przemysłowe była więc gorsza niż w gospodarstwach tuczących w oparciu o pasze własne. 

W IV kwartale 2020 roku tendencje te niestety się utrzymywały. Cena świń  była o nawet 30% niższa niż rok wcześniej, a stopa spadku cen zbóż paszowych była podobna jak w III kwartale.
Analitycy przewidują też, że w I półroczu 2021 roku obniżki cen żywca utrzymają się. Będzie to skutkowało spadkiem pogłowia świń w czerwcu 2021 roku. Spadek ten może być częściowo zniwelowany importem prosiąt i warchlaków. Aby się tak jednak stało muszą poprawić się warunki pod względem rozległości pandemii COVID-19.


Źródło: Rynek mięsa

Widziałeś już nasze video "Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody