🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Co czeka branżę w nowym 2021 roku?

09.01.2021

Drukuj

Co czeka branżę w nowym 2021 roku?

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Dokładnie rok temu producenci świń cieszyli się z dobrej opłacalności ich hodowli. Rok gospodarczy 2019/2020 charakteryzował się bowiem poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. Wynikało to ze wzrostu cen świń oraz spadku cen zbóż paszowych. W sezonie 2019/2020 przeciętna cena tuczników wzrosła w stosunku do poprzedniego sezonu o ponad 24%

Jednak już obecny sezon jest zdecydowanie gorszy dla producentów żywca wieprzowego. Według analityków z IERiGŻ-PIB rok gospodarczy 2020/2021 będzie charakteryzował się zdecydowanym pogorszeniem tych relacji. W III kwartale 2020 roku cena trzody wynosiła średnio 4,93 zł/kg i była o 15% niższa niż rok wcześniej. Ceny zbóż paszowych były również niższe niż przed rokiem, jednak spadek ich cen był niższy niż spadki cen żywca. W rezultacie relacje cen zbóż do cen tuczników zawęziły się. Co ciekawe o ok. 1% podrożały pasze przemysłowe co spowodowało dalsze zawężanie relacji cenowych. Opłacalność chowu w fermach tuczących trzodę w oparciu o pasze przemysłowe była więc gorsza niż w gospodarstwach tuczących w oparciu o pasze własne. 

W IV kwartale 2020 roku tendencje te niestety się utrzymywały. Cena świń  była o nawet 30% niższa niż rok wcześniej, a stopa spadku cen zbóż paszowych była podobna jak w III kwartale.
Analitycy przewidują też, że w I półroczu 2021 roku obniżki cen żywca utrzymają się. Będzie to skutkowało spadkiem pogłowia świń w czerwcu 2021 roku. Spadek ten może być częściowo zniwelowany importem prosiąt i warchlaków. Aby się tak jednak stało muszą poprawić się warunki pod względem rozległości pandemii COVID-19.


Źródło: Rynek mięsa

Widziałeś już nasze video "Jakiego nasienia knurów szukają polscy hodowcy świń? - dr Raffael Wesoly (BUS BesamungsUnion Schwein)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody