StoryEditor

Dobrze rozdrobniona słoma to mniej chorób

Przy coraz mniejszej liczbie substancji czynnych i ograniczeniach w stosowaniu zapraw w rzepaku, higiena pola i zabiegi fitosanitarne stają się coraz ważniejsze. Ważne jest odpowiednie dopasowanie uprawy ścierniska do presji patogenów.
26.06.2019., 09:06h

W ostatnich latach wielu producentów rzepaku jest sfrustrowanych. Plony są nierówne, a często niższe od uzyskiwanych zazwyczaj średnich plonów. O ile w przypadku innych roślin uprawnych mieszańcowych, np. kukurydzy, obserwujemy roczne wzrosty plonu nawet o około 2–3%, w przypadku rzepaku nie ma o tym niestety mowy. I nie jest tu problemem postęp hodowlany, który cały czas ma miejsce. Przyczyny tej sytuacji są różnorodne:

  • błędy agrotechniczne i przede wszystkim zbyt wąskie płodozmiany;
  • ograniczenia w stosowaniu zapraw insektycydowych oraz innych substancji czynnych;
  • błędy popełniane w uprawie ścierniskowej;
  • susze (niedobory wody).


Szybko i tanio już nie będzie…

Rzepak jako roślina głęboko korzeniąca się pozostawia po sobie sprawną glebę, o dobrej strukturze. Większość gospodarstw uprawę ścierniskową oraz późniejszą gleby przeprowadza raczej ekstensywnie. Jeśli przy płytkiej uprawie gleby dodatkowo „zagrzebiemy” osypane nasiona w glebie, zwiększając tym samym ich bank, lecz pobudzimy jak najwięcej ich do kiełkowania, spada ryzyko wtórnego spoczynku nasion. Powinno to zapobiec w długoterminowej perspektywie problemom z samosiewami rzepaku.

Więcej na temat tego jak dobrze rozdrobnić słomę i presję jakich chorób w ten sposób możemy ograniczyć przeczytacie w najbliższym numerze top agrar Polska 7/2019 na str. 102-105.

prenumerata top agrar Polska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 00:12