Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zboża i rzepaki zaczynają porastać!

27.07.2017

Drukuj

Zboża i rzepaki zaczynają porastać!

Artykuł dostępny


Na zdjęciach, które do nas przysyłacie ( na zdjęciu widoczne jest pszenżyto jare, a zdjęcie rzepaku pochodzi ze Śląska) widać że jeśli nie przestanie w końcu padać będziemy mieli poważny problem z jakością nasion rzepaku i ziarna zbóż.. Ziarno zaczyna kiełkować w kłosach, czyli porasta. Co się wówczas zaczyna dziać w ziarnie? Pod wpływem całej grupy enzymów, z których najistotniejszą rolę odgrywa alfa-amylaza, uruchamia się szereg procesów biochemicznych w ziarnie. Najpierw dochodzi do kiełkowania utajonego, czego zewnętrznych objawów nie widać gołym okiem, a później zaczynają wyrastać kiełki i korzonek zarodkowy.

Jak to wpływa na jakość?

r e k l a m a

Porastanie ziaren w kłosach przekłada się na wysoką zawartość alfa-amylazy i spadek liczby opadania. W  punkcie skupu porośnięcie ziarna oceniane jest za pomocą liczby opadania, która jest miarą aktywności alfa-amylazy. Mąka z porośniętego ziarna pszenicy i żyta nie nadaje się na cele piekarnicze – do wypieku pieczywa. Pamiętajmy, że porośnięte ziarno nie nadaje się także do siewu. Miejmy więc zatem nadzieję, że problem ten nie dotknie na szerszą skalę plantacji nasiennych.

Dziękujemy za wszystkie nadesłane informacje. Czekamy na kolejne sygnały od Was. Piszcie jak sytuacja na polach!
Fot. Królik, Szuber

Trudnym warunkom pogodowym poświęciliśmy najnowszy odcinek "Pogotowia polowego top agrar Polska"!


Polecane dla Ciebie:

article icon

Wielkie oszczędności w wydatkach na postęp biologiczny

Czytaj

Galeria zdjęć

Porośnięte ziarno w kłosie pszenżyta (Wielkopolska).
Porośnięte nasiona rzepaku w łuszczynie (Śląsk).

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii