Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Giełda Strączkowych w Skarbimierzu rozpoczęta

23.10.2019

Drukuj

Giełda Strączkowych w Skarbimierzu rozpoczęta

Artykuł dostępny

Podobnie jak wczoraj w Wąbrzeźnie swoim wykładem o technologii uprawy strączkowych rozpoczął dr Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W związku z tym, że Skarbimierz leży w regionie, gdzie popularna jest uprawa soi jeśli chodzi o strączkowe uprawa ta była mocnym punktem wykładu.

r e k l a m a

– Nasze badania pokazują, że technologia uprawy nastawiona na najwyższy możliwy plon nasion oznacza, że rośnie koszt wyprodukowania 1 kg białka. Warto więc zwracać uwagę na to, ile zysku wyciąga się z uprawy danego gatunku, a nie windować najwyższych plonów – mówił dr Piechota.

W przypadku soi warto pamiętać, co podkreślił ekspert, że termin siewu decyduje o powodzeniu wschodów i terminu zbioru.
– Z jednej strony soję powinniśmy siać w cieplejszą glebę, zatem można się pokusić o opóźnienie jej siewu, ale z drugiej strony zbyt późny siew oznaczać może problemy z dojrzewaniem roślin i zbiorem ze względu na warunki pogodowe – mówił dr Piechota.

W tym momencie właśnie swój wykład zaczyna dr Martin Bäck z Izby Rolniczej Górnej Austrii. Zaczął m.in. od tego, że soja jest popularna w Austrii, a jej powierzchnia zajmuje 65 tys. ha. Powód to podłoże ekonomiczne – soja się zwyczajnie opłaca.
– Oprócz uprawy konwencjonalnej soję uprawiamy też w ekologii, bo ma ona wciąż wysoką odporność na choroby i szkodniki – tłumaczył.

Frekwencja na dzisiejszej giełdzie to około 200 osób.

jd, fot. Daleszyński
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Karol Bujoczek, redaktor naczelny "top agrar Polska"
Licznie zgromadzeni uczestnicy II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych.
Licznie zgromadzeni uczestnicy II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Dr Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Licznie zgromadzeni uczestnicy II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Dr Martin Bäck z Izby Rolniczej Górnej Austrii
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.
Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska podczas drugiego dnia naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych z dr Martinem Bäck'iem z Izby Rolniczej Górnej Austrii
Drugi dzień naszej II Ogólnopolskiej Giełdy Strączkowych. Dziś jesteśmy w Skarbimierzu na Opolszczyźnie.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody