Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Soja w liczbach

14.09.2021

Drukuj

Soja w liczbach

r e k l a m a

Soja na świecie jest rośliną oleistą. Produktem ubocznym przy produkcji oleju jest śruta, którą najwięksi producenci soi sprzedają z dużym zyskiem m.in. do Polski. Nasz roczny import tej śruty wynosi około 2,4 mln ton, a jej koszt to około 4 mld zł. Śruta ta stanowi prawie 71% białka roślinnego wykorzystywanego w naszym kraju w żywieniu zwierząt. Ze źródeł własnych mamy śrutę rzepakową (około 900 tys. ton), rodzime strączkowe (około 450 tys. ton) i znikomą ilość mączek rybnych (około 25–30 tys. ton).

Najpierw o bakteriach

Bakterie brodawkowe współżyjące z roślinami bobowatymi, nie tylko soją, globalnie mogą biologicznie związać od 175 do 185 mln ton azotu. Dla porównania światowa produkcja nawozów azotowych na świecie w 2016 r. wyniosła 113 mln ton.

Ile strączków na świecie?

Powierzchnia uprawy roślin strączkowych na świecie (bez soi) na przestrzeni lat była w miarę stabilna. W 1961 r. wynosiła 64 mln ha, podobnie jak w 2000 r. W roku 2019 r. wyniosła ona 98 mln ha. W Polsce na tle tych liczb wyglądamy, mówiąc delikatnie, słabo. W 1961 r. było to około 370 tys. ha, by spikować do około 100 tys. ha w roku 2000. Dziś mamy około 350 tys. ha (również bez soi).
Powierzchnia uprawy soi natomiast na świecie systematycznie rosła. W 1961 r. było jej 23,8 mln ha, 300 lat później już 55 mln ha, w 2011 r. 103 mln ha, a dziś aż 132 mln ha. W 2019 r. na świecie uprawiano o 35% więcej soi, niż pozostałych strączkowych razem wziętych.
Na przestrzeni dekad zmieniały się też średnie plony soi. W 1961 r. wynosiły one 1,13 t/ha, a dziś jest to około 2,9 t/ha. Najwięcej soi na świecie produkują:
  • Brazylia –133 mln ton,
  • USA –112 mln ton,
  • Argentyna –48 mln ton,
  • Chiny – 19 mln ton,
  • Indie – 10,5 mln ton,
  • Paragwaj – 10,3 mln ton,
  • Kanada – 6,4 mln ton,
  • Rosja – 4,3 mln ton,
  • Ukraina – 3,1 mln ton,
  • UE –2,7 mln ton.

Najwięcej powierzchniowo soi uprawia Brazylia – ponad 3,5 mln ha (dla porównania w tym roku w Polsce najczęściej wysiewanej pszenicy ozimej mamy prawie 2,2 mln ha), USA – 3 mln ha i Argentyna prawie 1,7 mln ha.

Dominuje GMO

r e k l a m a

Aż 76% śoi na świecie to uprawy GMO. Najważniejszą cechą umożliwiającą uprawę tej rośliny na szeroką skalę w obu Amerykach jest odporność na herbicydy nieselektywne, m.in. glifosat.
W 2018 r. soję uprawiało 95 krajów, a rok później, jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa plony soi były wyższe o 180% w stosunku do średniej plonu pozostałych bobowatych.
Wszystkie uprawy GMO na świecie zajmują 190 mln ha, w tym:
  • Soja 92 mln ha,
  • Kukurydza 60,9 mln ha,
  • Bawełna 25,7 mln ha,
  • Rzepak 10,1 mln ha.

jd, fot. Daleszyński



Widziałeś już nasze video "Wielkopolskie święto soi - firma Danko"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła w górę: kto płaci najwięcej?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody