Śledzie smażone

Śledzie smażone

Śledzie znamy zwykle w postaci przygotowywanych w zalewie, a doskonale smakują usmażone, jak inne ryby.

r e k l a m a

Smażone śledzie świetnie będą sie komponowały z karmelizowaną słodyczą gruszki, zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację.

SKŁADNIKI:

  • 600 g świeżych filetów śledziowych,
  • 75 g gruboziarnistej musztardy,
  • 75 g mąki żytniej,
  • sól morska, czarny pieprz,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia.

KARMELIZOWANE GRUSZKI:

  • 300 g dojrzałych gruszek,
  • oliwa tłoczona na zimno, do smażenia,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 3-4 łodyżki rozmarynu.

 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 

  1. Filety posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą, obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać patelnię i dodać dużą ilość oliwy. Smażyć śledzie z obu stron aż będą zrumienione
  2. Gruszki: Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry(nie obierać skórki). Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek oliwy, następnie dodać plasterki gruszek, cukier trzcinowy i rozmaryn. Smażyć gruszki  z obu stron aż się skarmelizują, a krawędzie staną się ciemnobrązowe. Podawać ze śledziami.
Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii