StoryEditor

Śledzie w śmietanie. Przepisy na potrawy świąteczne po wielkopolsku

Nie od dziś wiadomo, że najlepszą skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach regionu, a także o starych przepisach kulinarnych są koła gospodyń wiejskich. Poznajcie wielkopolski przepis na śledzie w zupce śmietanowej.
12.12.2023., 08:11h

W myśl polskiej tradycji do wieczerzy wigilijnej zasiadamy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda, pod obrus wkładamy sianko, zostawiamy też puste miejsce dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu jemy postne potrawy. To jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy tak głęboko sięgamy do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, również do tradycji kulinarnej.

O przygotowanie naszego świątecznego menu do niniejszego numeru poprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Giecz w woj. wielkopolskim (pow. średzki). Gospodynie, bazując na sprawdzonych, otrzymanych od swoich mam i babć recepturach, jednak z pewnymi współczesnymi modyfikacjami, przyrządziły prawdziwe rarytasy. Sami mieliśmy okazję się przekonać, że smakowały wprost obłędnie.

image

Gospodynie z KGW Giecz

FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Koło Gospodyń Wiejskich Giecz jest kołem młodym, powstało w 2019 roku, a z powodu pandemii zaczęło działać dopiero dwa lata temu. Członkowie koła, liczącego 38 osób, chętnie biorą udział w festynach i piknikach charytatywnych. Włączają się w obchody cyklicznych imprez gminnych „Dni Kasztelanii Gieckiej” i dożynki, wspierając lokalną społeczność. Ich stoiska są zawsze starannie przygotowane, a gospodynie oferują pyszne wypieki, chleb na zakwasie, zupy i inne specjały. Koło dwukrotnie brało udział w programie „Danie wspólnych chwil”, zapraszając seniorów na wspólny posiłek. Startuje też w różnych konkursach kulinarnych, na swoim koncie ma już liczne nagrody i wyróżnienia. W ubiegłym roku z rąk wójta koło odebrało podziękowania za całokształt inicjatyw podejmowanych na rzecz gminy Dominowo.

Jak zgodnie podają panie, ich planem na przyszłość jest integracja i zachęcanie do aktywności wszystkich mieszkańców wsi.

Śledzie w zupce śmietanowej

Składniki:

  • 8–10 matiasów,
  • 400 ml słodkiej śmietanki,
  • 400 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w wodzie, aby nie były za słone. Pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać śmietany, dodać ocet, cukier, pokrojoną drobno cebulę i jabłko. Śledzie namoczyć
w zupce śmietanowej. Schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

image

KGW Giecz, śledź w zupce śmietanowej

FOTO: Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 21:39