Poproszę na jeża: czyli jak strzyc bydło

Poproszę na jeża: czyli jak strzyc bydło

Zobacz, jak w kilku prostych krokach ulżyć krowie w ciepłe dni, które niebawem nas czekają, a przy okazji poprawić jej higienę.

Brudna i oblepiona łajniakami sierść krowy to utrapienie wielu obór.  Utrudnia dój, ale też może się negatywnie odbić na higienie mleka i zdrowiu krów. Jak rozwiązać ten problem? Wystarczy ostrzyc krowę na jeża. Strzyżenie higieniczne, tzw. zgrubne – bo o nim mowa – może wykonać każdy z nas. Ten stosunkowo łatwy zabieg obejmuje tylne partie ciała, a więc:

  • kończyny miedniczne (do stępu);
  • tułów, począwszy od ostatniego żebra w stronę doogonową;
  • okolice guzów kulszowych, biodrowych i zadu;
  • grzbiet na odcinku lędźwiowym i krzyżowym;
  • brzuch i okolicę pępkową.


Dodatkowo bardziej wprawieni hodowcy mogą się pokusić o precyzyjne strzyżenie wymienia. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku doju automatycznego.

Jakiego sprzętu będziemy potrzebowali do wykonania strzyżenia? Kiedy to robić, od czego zacząć i w jaki sposób wykonać? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w najnowszym, majowym wydaniu „top bydło” w artykule: „Poproszę na jeża”.

mj/ez
Fot. Jajor

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii