StoryEditor

Produkcja mleka trudna i ryzykowna

Produkcja mleka jest trudna i obarczona dużym ryzykiem. Będzie się rozwijała jeśli relacje przychodów do kosztów będą właściwe, tzn. przychody pokryją koszty i jeszcze coś zostanie na inwestycje i funkcjonowanie rodziny.
01.12.2016., 15:12h

Zdaniem prof. Andzreja Parzonko z SGGW w Warszawie, czynników wpływających na ww. relacje jest wiele, a cena mleka jest tylko jednym z nich. Wpływ na to jak będzie się ona kształtować w najbliższych latach mamy niewielki. Można się spodziewać, że nie poszybuje w górę, bo prognozy cen na rynku produktów mlecznych nie są optymistyczne (do 2020 roku zdrożeją tylko sery żółte).

Zdaniem naszego prelegenta trzeba zatem zwracać uwagę na drugą stronę rachunku – racjonalizować koszty. Za kilkanaście lat trzeba będzie dwa razy więcej produkować, by generować taki dochód jak obecnie.

– Dlatego wizja polskiego mleczarstwa – program „małe jest piękne” ( dofinansowanie małych stad) czy też dopłata do 10 ciągnika w gospodarstwie w nadziei, że stanie się ono przez to bardziej efektywne, absolutnie mnie nie przekonują – mówi prof. Parzonko.

Więcej w materiale filmowym poniżej.

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 16:05