Pytanie: Oddałem w dzierżawę łąkę i dzierżawca miał ją oddać w takim samym stanie, ale ją zaorał. Czy można żądać od niego odszkodowania?
Odpowiedź: O obowiązkach i uprawnieniach stron
umowy dzierżawy w pierwszej kolejności rozstrzyga jej treść. Tam należy zatem szukać wskazówek co do tego,
w jakim stanie została nieruchomość wydana, na jaki cel została
wydzierżawiona oraz w jakim stanie winna zostać
zwrócona. Jeżeli umowa nie zawiera powyższych postanowień, decydujące są ustalenia ustne między stronami, o ile w ogóle takie miały miejsce i są możliwe do odtworzenia. W ostateczności zastosowanie znajdą przepisy Kodeksu cywilnego.
Art. 696 stanowi, że dzierżawca powinien wykonywać swoje prawo zgodnie z wymaganiami prawidłowej gospodarki i
nie może zmieniać przeznaczenia przedmiotu dzierżawy bez zgody wydzierżawiającego. Jest on również
zobowiązany do zachowania rzeczy w niezmienionym stanie, jednak nie ponosi odpowiedzialności za pogorszenie stanu rzeczy lub jej wydanie w stanie nieodpowiadającym właściwej gospodarce, o ile wykaże, że w czasie trwania całej umowy wykonywał należycie swoje obowiązki i dbał o rzecz. Z kolei, zgodnie z art. 707, po zakończeniu dzierżawy dzierżawca obowiązany jest, w braku odmiennej umowy, zwrócić przedmiot dzierżawy w takim stanie, w jakim powinie...
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ