StoryEditor

Krajowy Dzień Roślin Bobowatych

Rośliny bobowate, to dla wielu, zwłaszcza starszych rolników dość enigmatyczne określenie. Niejednokrotnie odstrasza ich kwestia konieczności uprawy „bobków”. Tymczasem nazwa roślin bobowatych pochodzi od nazwy rodziny botanicznej - bobowatych.
12.06.2016., 17:06h

Nazwa rodziny bobowatych pochodzi od gatunku bób, z którego uprawia się dwa podgatunki: bób jako warzywo i bobik jako roślina paszowa. Nowe, a tak naprawdę obowiązujące już ponad 20 lat nazwy dopiero wchodzą do powszechnej świadomości. Rośliny bobowate, to nic innego jak rodzina motylkowatych. Z punktu widzenia rolniczego niegdyś rozróżniano motylkowate grubonasienne - tzw. strączkowe i motylkowate drobnonasienne - uprawiane na zielonkę głównie koniczyny i lucerny. Musimy zacząć przyzwyczajać się do nowej nazwy - bobowate i choć wielu osobom będzie kojarzyć się ona z cytowanym „bobkiem”, to coraz częściej nazwa ta będzie używana także pośród rolnikami.

Nic więc dziwnego, że pod tą nazwą 12 czerwca 2016 r. odbył się Krajowy Dzień Roślin Bobowatych. Wydarzenie to miało miejsce w Gołaszynie koło Bojanowa (Wielkopolska). Impreza zorganizowana została przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Przyciągnęła na pola i wykłady kilkuset rolników głównie z województwa wielkopolskiego, ale także lubuskiego i dolnośląskiego.

Rolnicy mogli obejrzeć na poletkach, którym doskwierała susza odmiany grochów, łubinów, w tym rzadko spotykanego łubinu białego oraz soi. Zasiano odmiany hodowane przez Hodowlę Roślin Smolice, Poznańską Hodowlę Roślin i odmiany soi dystrybuowane przez Saatbau Linz i Euralis.
W namiocie wykładowym miały miejsce szkolenia z zakresu agrotechniki strączkowych oraz swoje doświadczenia zaprezentowali rolnicy - praktycy uprawiający rośliny strączkowe. Można było także zapoznać się z nowymi trendami w zakresie agrotechniki bobowatych, w tym uproszczeń w uprawie. Ciekawostką i niewątpliwą atrakcję była prezentacja w przerwie potraw z grochu i soczewicy. Zostały one przygotowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich powiatu rawickiego w ramach konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – potrawy z grochu i soczewicy”.
tcz

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 06:47