Potocznie, ale błędnie nazywane glizdami dżdżownice, to zwierzęta z grupy pierścienic skąposzczetów. Jednak dla rolnika nie jest tak ważna ich systematyka, ile znaczenie jaki mają dla gleby.
Tomasz Czubiński22 maja 2018, 11:24
Okazuje się że bez kolosalnej pracy, jaką wykonują dżdżownice, gleba byłaby martwym tworem, niezdolnym do odżywiania roślin. Warto dlatego poznać czynniki wpływające na liczebność tych zwierząt oraz metody poprawy ich bytowania.
W naszej strefie klimatycznej ważne są dwa gatunki dżdżownic: kompostowiec cuchnący (Eisenia foetida) i dżdżownica ziemna (Lumbricus terrestris). Pierwsza ma 6–8 cm długości, żywi się świeżymi resztkami organicznymi i potrzebuje bardzo wilgotnego środowiska oraz ciepła, dlatego też pryzma kompostowa jest dla niej dobrym miejscem bytowania. Dżdżownica ziemna jest większa, potrafi bardzo głęboko penetrować glebę, żywi się jej cząstkami, opadłymi liśćmi, obumarłymi korzeniami i innymi resztkami organicznymi.
Znaczenie dżdżownic Dżdżownice przyczyniają się w różnorodny sposób do poprawy żyzności:
wspomagają wietrzenie gleby,
stabilizują strukturę gleby,
sprzyjają infiltracji wody,
mieszają resztki roślinne i przyspieszają ich mineralizację.
Więcej informacji na ten temat w czerwcowym wydaniu „top agrar Polska” od str. 86. tcz