StoryEditor

Te oślizłe glizdy...

Potocznie, ale błędnie nazywane glizdami dżdżownice, to zwierzęta z grupy pierścienic skąposzczetów. Jednak dla rolnika nie jest tak ważna ich systematyka, ile znaczenie jaki mają dla gleby.
21.05.2018., 11:05h
Okazuje się że bez kolosalnej pracy, jaką wykonują dżdżownice, gleba byłaby martwym tworem, niezdolnym do odżywiania roślin. Warto dlatego poznać czynniki wpływające na liczebność tych zwierząt oraz metody poprawy ich bytowania.

W naszej strefie klimatycznej ważne są dwa gatunki dżdżownic: kompostowiec cuchnący (Eisenia foetida) i dżdżownica ziemna (Lumbricus terrestris). Pierwsza ma 6–8 cm długości, żywi się świeżymi resztkami organicznymi i potrzebuje bardzo wilgotnego środowiska oraz ciepła, dlatego też pryzma kompostowa jest dla niej dobrym miejscem bytowania. Dżdżownica ziemna jest większa, potrafi bardzo głęboko penetrować glebę, żywi się jej cząstkami, opadłymi liśćmi, obumarłymi korzeniami i innymi resztkami organicznymi.

Znaczenie dżdżownic
Dżdżownice przyczyniają się w różnorodny sposób do poprawy żyzności:
  • wspomagają wietrzenie gleby, 
  • stabilizują strukturę gleby,
  • sprzyjają infiltracji wody,
  • mieszają resztki roślinne i przyspieszają ich mineralizację.

Więcej informacji na ten temat w czerwcowym wydaniu „top agrar Polska” od str. 86.
tcz

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 23:00