Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Z wyoranej słomy próchnicy nie będzie

09.09.2021

Drukuj

Z wyoranej słomy próchnicy nie będzie

r e k l a m a

Wyorana słoma oznacza ni mniej ni więcej, że w glebie nie zapanowały dla niej warunki gwarantujące jej rozkład. Jeśli podczas orki słoma wydostaje się na powierzchnię to oznacza, że w danym miejscu nagromadziło jej się zbyt dużo. To z kolei oznacza, że nie została odpowiednio dobrze luba nawet w ogóle wymieszana z glebą.

Zaczynamy od uprawy pożniwnej

W naszych artykułach dotyczących uprawy pożniwnej i sposobów na zagospodarowanie resztek pożniwnych zawsze podkreślamy truizm, że trzeba je jak najdokładniej wymieszać z glebą. Wszyscy o tym wiemy, ale podczas prac polowych nie zawsze zwraca się na to uwagę, bo np. czas goni i może go nie wystarczać na odpowiednie wykonanie podorywki. Jednym z czynników, na które warto zwracać uwagę podczas mieszania słomy na ściernisku jest prędkość pracy talerzówki czy kultywatora. Zbyt szybka jazda oznacza, że wyrzucona w górę słoma opadnie na powierzchnię pola później, niż gleba. Efekt jest taki, że nie jest wtedy wymieszana. Orząc takie pole w glebie powstaje poduszka ze słomy, do której z trudem dostaje się wilgoć i drobnoustroje glebowe odpowiadające za jej rozkład. Jeszcze gorzej, kiedy kombajn często zatrzymuje się na polu i tworzy dodatkowe skupiska słomy. Te po jednym przejeździe podczas uprawy pożniwnej na pewno nie znikną. Dla najlepszego efektu pole warto uprawić 2 razy robiąc to w innych kierunkach.

Co na słomę?

r e k l a m a

Na szybszy rozkład słomy można zastosować albo wapno, albo azot, albo też preparaty mikrobiologiczne, których nie brakuje w sklepach z chemią rolniczą. Działają one, ale dobry rozkład słomy można uzyskać także bez nich dbając o jej dobre wymieszanie i rozkład. Tego jednak można nie uzyskać w jednym przejeździe (mówimy oczywiście o sytuacji, kiedy słoma na polu zostaje). W warunkach niedoboru wody warto jednak zastosować jakiś wspomagacz rozkładu resztek, by tych nie wyorać w następnym sezonie.

Co się dzieje ze słomą w glebie?

Słoma i inne resztki pożniwne podlegają w glebie dwóm procesom: mineralizacji i humifikacji. Niestety tylko jeden z nich prowadzi do powstania próchnicy. Mineralizacja i humifikacja to dwa kompletnie różne procesy. W wyniku mineralizacji następuje utlenianie się materii organicznej i najzwyczajniej jej utrata. Mineralizacja resztek pożniwnych czy materii organicznej zachodzić może w warunkach tlenowych – wtedy nazywamy to butwieniem bądź w warunkach beztlenowych i wtedy jest to gnicie. Z tej materii organicznej mogłaby powstać próchnica, ale już w procesie humifikacji.
W dużym uproszczeniu humifikacja to proces polegający na rozkładzie materii organicznej, a następnie ponownej syntezie związków próchnicznych, które składają się m.in. z kwasów huminowych i fulwowych, składających się z kolei na humus. Jeśli w glebie jest go dużo, ma ona ciemne zabarwienie. Próchnica pozwala zmagazynować więcej wody, co ma ogromne znaczenie podczas okresów bezdeszczowych. Niestety, proces powstawania próchnicy, czyli humifikacja trwa znacznie dłużej niż mineralizacja.
Co się zatem stanie ze słomą wyoraną? Zwyczajnie się utleni, czyli zbutwieje i nie wniesie już nic do gleby. Może za to być źródłem samosiewów, bo w szczelnej masie słomy ziarniaki mogą przetrwać w dobrej kondycji i zachwaszczać uprawy następcze.

Jd, fot. Daleszyński



Widziałeś już nasze video "Mnóstwo ciekawych tematów w sierpniowym numerze top agrar Polska – sprawdź!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: ceny w górę podaż spada!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody