Łamliwość źdźbła zbóż – jak to rozpoznać?

Choroby podstawy źdźbła pod względem ochrony roślin mają jedną wspólną cechę – zwalczać i zapobiegać trzeba na długo przed powstaniem wyraźnych objawów. Stąd potrzeba trafnej diagnozy lub oceny ryzyka ich wystąpienia. Jeżeli nie mamy jeszcze tanich i powszechnie dostępnych narzędzi do diagnostyki molekularnej, czy testu ELISA, posługujemy się oceną wizualną pierwszych objawów. Nierzadko pomocna jest analiza płodozmianu i systemu uprawy, a także ocena na podstawie preferencji gatunku sprawcy choroby do określonego typu gleb. Łamliwość źdźbła zbóż, jakie są objawy?
Łamliwość źdźbła zbóż – jakie są objawy?
Cechy odróżniające to:
- Soczewkowate plamki na dolnym odcinku pędu, z początkowo wyraźną, później zlewającą się obwódką.
- Wewnątrz źdźbła szara grzybnia, a tkanka w miejscu plam wyraźnie osłabiona.

Preferowane stanowiska: z częstą uprawą pszenicy, pszenżyta, jęczmienia i żyta, niezależnie jednak od pozostawiania na powierzchni pola resztek pożniwnych.
Czytaj także: Ochrona zbóż przed chorobami grzybowymi: fungicydy i terminy stosowania
Przeczytaj również
Ten artykuł pochodzi z wydania 02/2023
czytaj więcej