Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ocena jakości siary – jak to zrobić w praktyce?

27.04.2021

Drukuj

Ocena jakości siary – jak to zrobić w praktyce?

r e k l a m a

Istnieje szereg czynników, które mają wpływ na jakość uzyskiwanej od krowy siary, a więc ilość obecnych w niej immunoglobulin. Ich niewystarczającą ilość naukowcy łączą m.in. z: niewłaściwym żywieniem krów, w tym zwłaszcza w ostatnich trzech tygodniach ciąży, przebytymi chorobami/infekcjami a także wydajnością mleczną zwierząt.


Wiąże się z tym również zależność dotycząca objętości uzyskanej od krowy siary. Generalna zasada brzmi, że im jest je j więcej w pierwszym zdojeniu po porodzie, tym przypuszczalnie może zawierać w swoim składzie mniej immunoglobulin. Największe stężenie immunoglobulin znajduje się w pierwszej zdojonej siarze, a w kolejnych może być nawet kilkakrotnie niższe. Jeśli przykładowo przyjmiemy, że w pierwszym udoju znajduje się 100 g immunoglobulin/l, w drugim będzie 60 g/l, a w trzecim tylko 25 g/l.


Zgodnie z powszechną wiedzą, minimalna ilość immunoglobulin, jaką cielak powinien otrzymać przy pierwszym pojeniu to 150–200 g, a najlepiej co najmniej 300 g/immunoglobulin w pierwszych dwóch godzinach życia. Warto bardzo dokładnie określić ich liczbę, bo zależy od niej bardzo wiele, nie tylko zdrowie cieląt, ale także ich przyszłe wyniki produkcyjne, które mają bezpośrednie przełożenie na wyniki finansowe każdego gospodarstwa mlecznego.

r e k l a m a

Jak to zrobić w praktyce, a także sprawdzić czy cielęta zostały prawidłowo odpojone? Które narzędzia można wykorzystać, jak się nimi posługiwać oraz interpretować uzyskany wynik testu – zamów prenumeratę „top agrar Polska” i przeczytaj artykuł w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.

mj
Fot. Sierszeńska

Polecany artykuł

Jaką siarą nie wolno odpajać cieląt?



Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Hodowla bez klatek? Tak, ale…

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody