Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Żywienie bydła>

Ocena jakości siary – jak to zrobić w praktyce?

Obrazek

Ocena jakości siary nie zajmuje dużo czasu i nie kosztuje zbyt wiele, a rzutuje na skalę i ekonomikę produkcji mleka w gospodarstwie! Jak wykonać ja prawidłowo? – czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.

Marcin Jajor27 kwietnia 2021, 09:35
Istnieje szereg czynników, które mają wpływ na jakość uzyskiwanej od krowy siary, a więc ilość obecnych w niej immunoglobulin. Ich niewystarczającą ilość naukowcy łączą m.in. z: niewłaściwym żywieniem krów, w tym zwłaszcza w ostatnich trzech tygodniach ciąży, przebytymi chorobami/infekcjami a także wydajnością mleczną zwierząt.


Wiąże się z tym również zależność dotycząca objętości uzyskanej od krowy siary. Generalna zasada brzmi, że im jest je j więcej w pierwszym zdojeniu po porodzie, tym przypuszczalnie może zawierać w swoim składzie mniej immunoglobulin. Największe stężenie immunoglobulin znajduje się w pierwszej zdojonej siarze, a w kolejnych może być nawet kilkakrotnie niższe. Jeśli przykładowo przyjmiemy, że w pierwszym udoju znajduje się 100 g immunoglobulin/l, w drugim będzie 60 g/l, a w trzecim tylko 25 g/l.


Zgodnie z powszechną wiedzą, minimalna ilość immunoglobulin, jaką cielak powinien otrzymać przy pierwszym pojeniu to 150–200 g, a najlepiej co najmniej 300 g/immunoglobulin w pierwszych dwóch godzinach życia. Warto bardzo dokładnie określić ich liczbę, bo zależy od niej bardzo wiele, nie tylko zdrowie cieląt, ale także ich przyszłe wyniki produkcyjne, które mają bezpośrednie przełożenie na wyniki finansowe każdego gospodarstwa mlecznego.

Jak to zrobić w praktyce, a także sprawdzić czy cielęta zostały prawidłowo odpojone? Które narzędzia można wykorzystać, jak się nimi posługiwać oraz interpretować uzyskany wynik testu – zamów prenumeratę „top agrar Polska” i przeczytaj artykuł w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.

mj
Fot. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)