
Wiąże się z tym również zależność dotycząca objętości uzyskanej od krowy siary. Generalna zasada brzmi, że im jest je j więcej w pierwszym zdojeniu po porodzie, tym przypuszczalnie może zawierać w swoim składzie mniej immunoglobulin. Największe stężenie immunoglobulin znajduje się w pierwszej zdojonej siarze, a w kolejnych może być nawet kilkakrotnie niższe. Jeśli przykładowo przyjmiemy, że w pierwszym udoju znajduje się 100 g immunoglobulin/l, w drugim będzie 60 g/l, a w trzecim tylko 25 g/l.
Zgodnie z powszechną wiedzą, minimalna ilość immunoglobulin, jaką cielak powinien otrzymać przy pierwszym pojeniu to 150–200 g, a najlepiej co najmniej 300 g/immunoglobulin w pierwszych dwóch godzinach życia. Warto bardzo dokładnie określić ich liczbę, bo zależy od niej bardzo wiele, nie tylko zdrowie cieląt, ale także ich przyszłe wyniki produkcyjne, które mają bezpośrednie przełożenie na wyniki finansowe każdego gospodarstwa mlecznego.
Jak to zrobić w praktyce, a także sprawdzić czy cielęta zostały prawidłowo odpojone? Które narzędzia można wykorzystać, jak się nimi posługiwać oraz interpretować uzyskany wynik testu – zamów prenumeratę „top agrar Polska” i przeczytaj artykuł w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
mj
Fot. Sierszeńska