Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Fałszywe mączki rybne

Obrazek

Ile włókna powinna zwierać mączka rybna? Zero procent. Ile tego składnika zawierają próby dostępne na rynku? Co jeszcze kryje w sobie ten popularny komponent paszowy?

Paulina Janusz-Twardowska11 czerwca 2017, 08:36

Podczas tegorocznej konferencji naukowej w Puławach wykładowcy poruszali nie tylko tematy weterynaryjne, ale również kwestie żywieniowe. Profesor Daniel Korniewicz, reprezentant firmy LNB wskazywał na ważne czynniki żywieniowe, które wpływają na produkcyjność i zdrowie świń. Jako jeden z najważniejszych uznał jakość komponentów żywieniowych.

– Zboża wykorzystywane jako baza dawek paszowych dla świń zawartością podstawowych składników pokarmowych odpowiadają średnim wartościom podawanym w tabelach żywienia jedynie w 30%. Zatem konieczna jest analiza laboratoryjna ziarna wykorzystywanego na cele paszowe, by mieszanki były właściwie zbilansowane – podkreślał.

Jak się okazuje takiej analizie należałoby również poddawać komponenty pochodzące z zakupu, których skład z założenia powinien odpowiadać etykiecie. Tymczasem w naszych realiach nawet mączka rybna używana często w żywieniu najmłodszych świń nie jest tym, czym być powinna. Zgodnie z deklaracjami zawiera:

  • 64% biała ogólnego (+/- 2)
  • do 10% tłuszczu surowego
  • 0% włókna surowego
  • 3,5% wapnia
  • 2,3% fosforu
  • 1,44$ azotu.

Tymczasem analizy laboratoryjne wykazują, że zawartość białka ogólnego i tłuszczu surowego jest wprawdzie zgodna z etykietą, ale surowiec zawiera zbyt mało składników mineralnych:

  • 0,66% wapnia,
  • 0,80% fosforu,
  • 0,11 azotu.

Co najciekawsze w mączce rybnej pojawia się też włókno surowe i to na średnim poziomie 7,82%. To osobliwe, że w paszy która powinna być złożona wyłącznie z surowca zwierzęcego znajduje się włókno roślinne. Jednoznacznie wskazuje to na zafałszowanie tego komponentu.
– W mączkach rybnych znaleźć można, poza rybami, śrutę i makuch rzepakowy, otręby i śruty pszenne, a także niebezpieczne sole amonowe. Dodatek tych ostatnich w niektórych próbach sięgał aż 25%! – relacjonował prof. Korniewicz.
pj-t



Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)