Przeliczanie wilgotnego ziarna na suche, czyli zdobycie wiedzy o masie dosuszonego towaru (Ms) wzmaga znajomości trzech parametrów:
- Wm – wilgotności mokrego (wilgotnego) towaru zmierzonej wilgotnościomierzem, np. 28%;
- Ws - wilgotności suchego towaru (docelowej), np. kukurydza wymaga zwykle 14%, soja 12–14%, słonecznik i rzepak 9%;
- Mw – masy wilgotnego towaru, którą chcemy przeliczać, czyli np. ilość ton.
Do obliczenia stosuje się wzór:
Md = Mw * (100% – Wm)/(100% – Ws)
Wzór ten wykorzystaliśmy w naszym kalkulatorze. Nie trzeba zatem ręcznie podstawiać do formuły zmierzonych wartości, ale łatwiej skorzystać z narzędzia poniżej:
W pola w kalkulatorze dane wpisujemy intuicyjnie, a dodatkowo jest tam informacja, co i gdzie wpisać. Aby było łatwiej docelową wilgotność wybierany z listy rozwijanej od 8% do 14% co jeden punkt procentowy.
Zobacz także: Kalkulator opłacalności zbóż
Po co przeliczać?
Wynik przeliczeń z mokrego ziarna kukurydzy czy zbóż lub wilgotnych nasion soi, słonecznika i innych gatunków na suche pomocny może być w kilku działaniach, np.:
- jeśli zastanawiamy się w jakiej formie sprzedać ziarno kukurydzy – dowiemy się dzięki temu, ile będzie go mniej po suszeniu i po dodaniu kosztów suszenia (ułatwi to podjęcie tej decyzji);
- jeśli oddajemy ziarno czy nasiona do suszenia usługowego – dowiemy się, ile szacunkowo towaru odbierzemy od usługodawcy;
- jeśli planujemy długotrwałe przechowywanie – dowiemy się z jakim stopniem zapełnienia silosów będziemy mieli do czynienia;
- jeśli szacujemy wydajność uprawy, czyli plon z jednostki powierzchni;
- jeśli planujemy wykorzystanie ziarna na paszę – pozwoli to na oszacowanie wartości pokarmowej;
- jeśli porównujemy różne pola, odmiany czy technologie przed wyborem odpowiedniej w kolejnym roku – sprowadzamy różne plony o różnych wilgotnościach do wspólnego mianownika.
tcz
