StoryEditor

Ceny jaj w poszły w górę o 30%. Import mocno przyspieszył

Jaja są dziś w Unii Europejskiej znacznie droższe niż rok temu. Sprawdź, jakie są ceny jaj, jak reaguje rynek i które kraje zyskują na tej sytuacji.

Wiebke von Seggern
28.07.2025., 18:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • O ile wzrosły ceny jaj w 2025 roku?
  • Import jaj do Unii Europejskiej wzrósł. Kto dostarcza najwięcej?
  • Które kraje produkują najwięcej jaj w Unii Europejskiej?

O ile wzrosły ceny jaj w 2025 roku?

Ceny jaj w Unii Europejskiej wzrosły w ciągu roku o ponad 30%. Jak wynika z najnowszego raportu rynkowego Komisji Europejskiej średnia cena w połowie lipca wynosiła ponad 254 euro za 100 kg jaj. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oznacza to wzrost o dokładnie 30,4%.

Przeczytaj również: Ile mięsa wyprodukujemy w 2034 roku? Nowa prognoza FAO i OECD

Choć w porównaniu do czerwca ceny spadły nieznacznie – o 1,7% – to nadal utrzymują się ona na poziomie znacznie wyższym niż w poprzednich latach. Od marca 2025 roku tygodniowe ceny jaj klasy A w zakładach pakowania przewyższają zarówno poziomy z poprzednich lat, jak i średnią z lat 2020-2024.

W porównaniu międzynarodowe widać, że ceny w UE są znacznie wyższe niż w Brazylii (128 €/100 kg) i Indiach (88 €/100 kg), ale niższe niż w USA, gdzie cena wynosi obecnie 386,81 €/100 kg.

Import jaj do UE wzrósł. Kto dostarcza najwięcej?

Wysokie ceny widocznie motywują również importerów: w pierwszym kwartale 2025 roku import jaj do UE wzrósł o 52% w porównaniu z rokiem ubiegłym i osiągnął poziom 39 630 ton. Głównym dostawcą była Ukraina, która dostarczyła ponad 30 000 ton – to wzrost o ponad 80%.

W tym samym czasie również eksport jaj z UE wzrósł – o 5,4% do 98 000 ton. Najważniejszymi odbiorcami były: Wielka Brytania, Japonia i Australia. Australia zwiększyła import z UE aż o 165%.

image

Jacek S. opuścił areszt. Wpłacił 100.000 zł

Które kraje produkują najwięcej jaj w UE?

W 2024 roku w Unii Europejskiej wyprodukowano łącznie 6,66 mln ton jaj. Niemcy zajęły drugie miejsce z produkcją na poziomie 970 000 ton, ustępując jedynie Francji (1,01 mln ton). Kolejne miejsca zajęły Hiszpania, Włochy, Polska i Holandia.

Wśród około 393 milionów kur niosek w UE 62% było hodowanych bezklatkowo – w tym około 40% było hodowanych w chowie ściółkowym, 16% na wolnym wybiegu, a 7% ekologicznie. Pozostałe 38% żyło w klatkach wzbogaconych, przy czym systemy chowu znacząco różnią się w zależności od państw członkowskich.

Źródło: topagrar.com

Wiebke von SeggernWiebke von Seggern
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 05:47