O ile wzrosły ceny jaj w 2025 roku?
Ceny jaj w Unii Europejskiej wzrosły w ciągu roku o ponad 30%. Jak wynika z najnowszego raportu rynkowego Komisji Europejskiej średnia cena w połowie lipca wynosiła ponad 254 euro za 100 kg jaj. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku oznacza to wzrost o dokładnie 30,4%.
Przeczytaj również: Ile mięsa wyprodukujemy w 2034 roku? Nowa prognoza FAO i OECD
Choć w porównaniu do czerwca ceny spadły nieznacznie – o 1,7% – to nadal utrzymują się ona na poziomie znacznie wyższym niż w poprzednich latach. Od marca 2025 roku tygodniowe ceny jaj klasy A w zakładach pakowania przewyższają zarówno poziomy z poprzednich lat, jak i średnią z lat 2020-2024.
W porównaniu międzynarodowe widać, że ceny w UE są znacznie wyższe niż w Brazylii (128 €/100 kg) i Indiach (88 €/100 kg), ale niższe niż w USA, gdzie cena wynosi obecnie 386,81 €/100 kg.
Import jaj do UE wzrósł. Kto dostarcza najwięcej?
Wysokie ceny widocznie motywują również importerów: w pierwszym kwartale 2025 roku import jaj do UE wzrósł o 52% w porównaniu z rokiem ubiegłym i osiągnął poziom 39 630 ton. Głównym dostawcą była Ukraina, która dostarczyła ponad 30 000 ton – to wzrost o ponad 80%.
W tym samym czasie również eksport jaj z UE wzrósł – o 5,4% do 98 000 ton. Najważniejszymi odbiorcami były: Wielka Brytania, Japonia i Australia. Australia zwiększyła import z UE aż o 165%.
Które kraje produkują najwięcej jaj w UE?
W 2024 roku w Unii Europejskiej wyprodukowano łącznie 6,66 mln ton jaj. Niemcy zajęły drugie miejsce z produkcją na poziomie 970 000 ton, ustępując jedynie Francji (1,01 mln ton). Kolejne miejsca zajęły Hiszpania, Włochy, Polska i Holandia.
Wśród około 393 milionów kur niosek w UE 62% było hodowanych bezklatkowo – w tym około 40% było hodowanych w chowie ściółkowym, 16% na wolnym wybiegu, a 7% ekologicznie. Pozostałe 38% żyło w klatkach wzbogaconych, przy czym systemy chowu znacząco różnią się w zależności od państw członkowskich.
Źródło: topagrar.com
