Liczba dostaw kalafiorów i brokułów okazała się w aktualnym roku rekordowa. W okresie od stycznia do sierpnia 2025 roku do Polski sprowadzono łącznie 37,68 tys. ton surowca. Towar importowano z 20 krajów. A dlaczego mówimy o rekordzie? Spoglądając na dane Głównego Urzędu Statystycznego bez trudu można dostrzec, że tak wysoki wolumen nie był notowany od 2004 roku (styczeń-sierpień).
Kto najwięcej eksportuje do Polski?
Największym dostawcą kalafiorów i brokułów w pierwszych 8 miesiącach 2025 roku okazała się Hiszpania. Z tamtejszych stron sprowadzono bowiem 13,12 tys. ton towaru. Stosunkowo dużo udało się również sprzedać producentom, którzy swoją działalność prowadzą we Włoszech. Import ze wskazanego kraju wyniósł 7,28 tys. ton. Podium zamyka z kolei Francja z wynikiem 6,96 tys. ton.
Tuż za podium znaleźli się nasi zachodni sąsiedzi, a konkretnie Niemcy. W okresie od stycznia do sierpnia sprzedali w Polsce 5,50 tys. ton towaru. Niższa ilość, chociaż wciąż znacząca, napłynęła z Holandii i Belgii, odpowiednio 1,59 i 1,35 tys. ton. W pierwszej “10” znajduje się ponadto:
- Wielka Brytania (0,80),
- Portugalia (0,45),
- Grecja (0,20),
- a także Egipt, który wyeksportował 0,18 tys. ton.
Zobacz także: Rośnie import cebuli do Polski. Skąd ściągamy największe ilości?
Ile kosztuje import do Polski?
Łącznie za kalafiory i brokuły, które sprowadzono do Polski w pierwszych 8 miesiącach 2025 roku, lokalni odbiorcy musieli zapłacić 216,31 mln zł. Najwięcej zyskała rzecz jasna Hiszpania, która sprzedała towar za 83,18 mln zł. Na drugim miejscu, co może zaskoczyć, znajdują się Niemcy. W ramach przypomnienia, kraj wyeksportował do Polski 5,50 tys. ton, a zarobił na tym 41,40 mln zł. Podium zamykają Włochy. Tamtejszym dostawcom udało się dostarczyć towar za 37,05 mln zł.
W pierwszej “10”, jeśli chodzi o wartość dostarczonych kalafiorów i brokułów, wyróżnić należy ponadto:
- Francję (23,69),
- Belgię (10,23),
- Holandię (8,83),
- Portugalię (3,70),
- Wielką Brytanię (3,42),
- a także Maroko (1,51)
- i Grecję (1,45).
W pozostałych przypadkach kwoty nie przekraczają miliona.
Warto dodać, że przedstawione dane dotyczą kalafiorów i brokułów głowiastych, świeżych lub schłodzonych (CN 070410). Artykuł został oparty na danych Głównego Urzędu Statystycznego.
Jakub Dobrosz
Fot: Canva
