Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Afrykański pomór świń (ASF)>

Dlaczego zakłady nie skupują żywca ze strefy buforowej?

Obrazek

Mimo zgody służb weterynaryjnych na razie żaden zakład nie zdecydował się na skup zwierząt ze strefy buforowej. Dlaczego?

10 marca 2014, 16:02

Powodem są bardzo rygorystyczne przepisy. Mięso z żywca zakupionego w strefie buforowej ASF musi zostać poddane obróbce termicznej w temperaturze 80 stopni Celsjusza, czyli trzeba je sparzyć. Sparzenie mięsa kwalifikuje je do przeznaczenia jedynie do produkcji pasztetów, konserw i tym podobnych wyrobów.


Największym obostrzeniem jest jednak to, że zakład, który podejmie się skupu takiego żywca traci prawo do eksportu swoich wyrobów na okres trzech lat. To skutecznie odstrasza potencjalnych nabywców żywca ze strefy buforowej ASF, ponieważ większość z nich to zakłady, które funkcjonują dzięki eksportowi mięsa na rynki wschodnie.


Tymczasem rolnicy na Podlasiu nadal protestują przeciwko dramatycznej sytuacji na rynku trzody. Dzisiaj od godziny 9:30 blokowali drogę krajową nr 2 Międzyrzeczu Podlaskim, Rogoźnicy i w Białej Podlaskiej. bcz



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)