Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

"Serowarstwo ma w sobie coś seksi" – produkcja twarogu ma już 7 tys. lat!

29.01.2020

Drukuj

"Serowarstwo ma w sobie coś seksi" – produkcja twarogu ma już 7 tys. lat!

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Serowarstwo ma coś w sobie takiego seksi – mówi Edward Bajko, prezes Spomlek w filmie przygotowanym przez Polską Izbę Mleka w ramach Funduszu Promocji Mleka, który w kilkunastu minutach opowiada historię polskiego serowarstwa.

Naukowcy odkryli, że produkcja twarogu mogła się odbywać na ziemiach polskich (na Kujawach) już 7 tys. lat temu! Udokumentowane początki serowarstwa przede wszystkim są odkrywane na ziemiach ówczesnej Galicji, a także na Podhalu, gdzie produkowano bundz i oscypki z mleka owczego.

Kolejny etap serowarstwa to już mleczarstwo przemysłowe na terenie dawnych zaborów pruskich (Wielkopolska i Pomorze). W Rzeszowie znajduje się największe muzeum mleczarstwa polskiego, w którym kiedyś mieściła się szkoła serowarska, której początki sięgają 1903 r. Polska wykształciła znakomitych serowarów.

Stopniowo zaczęły powstawać małe spółdzielnie mleczarskie, które były formą wydostania się z biedy galicyjskiej. Typowe zakłady mleczarskie czyli prywatne dworskie mleczarnie powstawały powoli na Podkarpaciu, w okolicach Krakowa w latach 30-tych XIX wieku. Z inicjatywy spółdzielni powstawały drogi, domu czy wiejskie świetlice. 

Warto obejrzeć film przygotowany w oparciu o wiedzę ekspertów z dziedziny polskiego mleczarstwa. Jak się okazuje, są jeszcze świadkowie tej historii, którzy mają do opowiedzenia ciekawą historię, ponadto można zobaczyć wspaniałe fotografie przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa. 



dkol

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – rynkowy marazm w Polsce, w UE lekka huśtawka

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody