StoryEditor

Ceny mleka w grudniu

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane o cenach skupu mleka w grudniu. Ile przeciętnie za biały surowiec oferowały mleczarnie w 2019 roku?
24.01.2020., 10:01h
W grudniu 2019 roku, hodowcy bydła mlecznego otrzymywali średnio w Polsce 139,73 zł/100 l białego surowca (1,39 zł/l). Stawka w skupie w stosunku do listopada 2019 roku (138,22 zł/100 l) wzrosła o 1,09% (tj. 1,51 zł), jednak w porównaniu z analogicznym okresem rok temu – była niższa o 0,26% (tj. 0,37 zł/100 l.). Stawka za mleko w grudniu była o 1,04 zł (wynosiła wówczas 140,77 zł/100 l) niższa od ceny oferowanej w skupie na początku 2019 roku.

Na średnio najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
  • podlaskiego – 147,09 zł/100 l;
  • dolnośląskiego – 143,97 zł/100 l;
  • warmińsko-mazurskiego – 143,42 zł/100 l.

W czołówce województw z najwyższą ceną oferowana w skupach utrzymuje się także woj. lubuskie, gdzie w porównaniu z poprzednim miesiącem stawki spadły ze 144,84 zł do 143,24 zł/100 l.


Z kolei najniższe stawki za mleko oferowano przeciętnie w województwach:
  • małopolskim – 125,75 zł/100 l
  • łódzkim – 129,12 zł/100 l;
  • świętokrzyskim – 131,24 zł/100 l.

Średnia stawka za mleko za cały 2019 roku wyniosła 135,19 zł/100 l, a wiec okazała się o niespełna złotówkę wyższa niż przeciętnej ceny notowanej średnio za okres dwunastu miesięcy 2018 roku, ale z drugiej strony pozostaje niższa niż w rekordowym 2017 roku, kiedy to zakłady oferowały tj. 138,62 zł 100 l.

Przedstawione powyżej dane dotyczą zbiorczych i uśrednionych cen skupy mleka w danych województwach, które każdego miesiąca publikuje Główny Urząd Statystyczny. Bardziej szczegółową analizę cen przedstawiamy raz na kwartał w dodatku specjalnym „top bydło”, na podstawie nadesłanych cenników mleczarni i faktur. Zachęcamy do ich przysyłania na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Gwarantujemy anonimowość.



mj/GUS/obliczenia własne


Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 17:42