Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wizyta w centrum badawczym Biomin

21.11.2013

Drukuj

Wizyta w centrum badawczym Biomin

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Mikotoksyny są wtórnymi metabolitami grzybów, które występują niemal na wszystkich surowcach rolnych na całym świecie. Rozwijają się zazwyczaj w warunkach podwyższonej temperatury, wysokiej wilgotności przy jednoczesnym dostępie do tlenu. Zagrożenie dla bydła stanowią przede wszystkim metabolity grzybów pleśniowych. Najważniejsze z nich to gatunki z rodzaju Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Do najbardziej szkodliwych toksyn należą: aflatoksyny, deoksyniwalenol oraz zaralenon.
Schaumberger przedstawiała wyniki próbek pasz, które firma analizuje pod kątem mikotoksyn na całym świecie od 2004 roku. Polska nie wypadła zbyt dobrze w statystykach. W 61% przeanalizowanych próbek zidentyfikowano więcej niż jedną mikotoksynę, podczas gdy w Europie Centralnej taka sytuacja dotyczyła 33% testów. Największy problem w obu przypadkach stanowi deoksyniwalenol, w przypadku którego zanotowano odpowiednio 58 i 78% pozytywnych próbek w stosunku do wszystkich analiz (w Europie - 425, Polsce - 96).
- Istnieje pogląd, że krowy zawsze same sobie poradzą z mikotoksynami niezależnie od skali ich występowania. Tymczasem, ich obecności może prowadzić do pogorszenia wskaźników rozrodu, kulawizn i wielu, wielu innych schorzeń. Problem weryfikujemy oceniając wszystkie potencjalne objawy oraz analizujemy próbki pasz. Wysyłamy je do niezależnego laboratorium BioCheck w Lipsku - komentował Paweł Kędzie z firmy Biomin w rozmowie z „top agrar Polska".
Firma Biomin istnieje od 1983 roku. Wschodzi w skład Eber Group, na który oprócz niej składa się: Romer Labs, Sanphar i Strategic Investments. Jednym z najważniejszych wydarzeń w jej historii była umowa o współpracy z Uniwersytetem Nauk Weterynaryjnych we Wiedniu w 1988 r., z którym firma współpracuje do dzisiejszego dnia. W ofercie Biominu znajdują się m.in. preparaty do deaktywacji mikotoksyn, produkty zawierające ekstrakty roślinne, enzymy, drożdże i probiotyki. Produkowane są w 14 zakładach, w tym siedmiu w Europie. Ich elementarną częścią jest Centrum Badawcze w Tulln, gdzie nad nowymi rozwiązaniami w żywieniu bydła pracuje sześć różnych grup naukowców. W dużym uproszczeniu zajmują się mikrobiologią, biologią molekularną, biologią komórki, procesami fermentacji i składnikami aktywnymi biologicznie. Ostatni zespół czuwa nad kontrolą jakości. mj


Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: Silnik naprawisz tylko z precyzyjnymi i solidnymi narzędziami"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

VAT na materiał genetyczny – czy wróci stawka 8%?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody