Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Eksperyment z przeszczepieniem świńskiej nerki człowiekowi zakończony sukcesem

25.10.2021

Drukuj

Eksperyment z przeszczepieniem świńskiej nerki człowiekowi zakończony sukcesem

r e k l a m a

Procedura przeprowadzona w NYU Langone Health w Nowym Jorku obejmowała wykorzystanie świni, której geny zostały zmienione tak, że jej tkanki nie zawierały już cząsteczki znanej z wywoływania niemal natychmiastowego odrzucenia.

Jak podaje Reuters, odbiorcą była pacjentka z martwym mózgiem i oznakami dysfunkcji nerek, której rodzina zgodziła się na eksperyment, zanim miała zostać odłączona od aparatury podtrzymującej życie. Przez trzy dni nowa nerka była podłączona do jej naczyń krwionośnych i utrzymywana poza jej ciałem, dając naukowcom dostęp do niej.

- Wyniki testów funkcji przeszczepionej nerki „wyglądały całkiem normalnie” - powiedział chirurg transplantolog dr Robert Montgomery, który kierował badaniem.

- Nerka wyprodukowała ilość moczu, której można oczekiwać od przeszczepionej ludzkiej nerki i nie było dowodów na energiczne, wczesne odrzucenie obserwowane, gdy niezmodyfikowane nerki świni są przeszczepiane naczelnym innym niż człowiek. Nieprawidłowy poziom kreatyniny u biorcy - wskaźnik słabej funkcji nerek - wrócił do normy po przeszczepie - dodał Montgomery.

Według United Network for Organ Sharing, w Stanach Zjednoczonych prawie 107 tys. osób czeka obecnie na przeszczep narządów, w tym ponad 90 tys. na przeszczep nerki. Czas oczekiwania na nerkę wynosi średnio od trzech do pięciu lat. Naukowcy od dziesięcioleci pracowali nad możliwością wykorzystania narządów zwierzęcych do przeszczepów, ale nie wiedzieli jak zapobiec ich natychmiastowemu odrzuceniu przez ludzki organizm.

Źródło: www.reuters.com



Widziałeś już nasze video "Kramp Race – wyścigi traktorów"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

USDA: Chiny nadal będą miały duży wpływ na globalny rynek świń, pomimo spadku produkcji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody