Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

FAO wyznacza nowe cele – zrównoważyć produkcją zwierzęcą

02.11.2018

Drukuj

FAO wyznacza nowe cele – zrównoważyć produkcją zwierzęcą

Artykuł dostępny

Przekształcenie sektora hodowlanego, aby rozwijał się nadal, ale w zrównoważonym stopniu w taki sposób, aby mógł zaspokoić rosnące potrzeby rynku na produkty pochodzenia zwierzęcego i wyżywić stale rosnącą populację ludzi, jednocześnie zmniejszając wpływ na środowisko – trudne zadanie, ale nie niemożliwe!

r e k l a m a



FAO twierdzi, że poprzez dostosowanie sektora hodowlanego do lepszego wsparcia programu zrównoważonego rozwoju ONZ na 2030 r. należy osiągnąć szerszy zakres korzyści - poprawę bezpieczeństwa żywnościowego, ale także zwiększenie dostępu do energii, lepszego zarządzanie środowiskiem oraz szerzenie pokoju i stabilności ekonomicznej gospodarstw. 

Dyrektor generalny FAO Jose Graziano da Silva powiedział, że sektor produkcji zwierzęcej ma trwałe znaczenie i może odegrać kluczową rolę w poprawie życia milionów poprzez zapewnienie żywności, miejsc pracy i dochodów, stabilnej gospodarki na bazie rolnictwa. 
Dyrektor FAO uważa, że rywalizacja o ziemię w celu produkcji pasz może ograniczyć dostępność zasobów do produkcji żywności oraz, że promowanie bardziej konkurencyjnego sektora poprzez wyższe poziomy koncentracji rynku najprawdopodobniej utrudni w nim uczestnictwo małym i średnim producentom. A z czasem całkowicie ich wykluczy. 

Polecany artykuł

COPA/COGECA: Neonikotynoidy mają zostać!



Według Graziano da Silva istnieje również pilna potrzeba powstrzymania niewłaściwego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w hodowli zwierząt, odnosząc się do stosowania antybiotyków w powstawaniu niebezpiecznych mikroorganizmów opornych na antybiotyki. 
Sprostanie tym wyzwaniom będzie wymagało od krajów dokładnego przyjrzenia się krajowym sektorom hodowlanym i opracowania polityki dostosowanej do warunków lokalnych i mających na celu promowanie sprawiedliwego wzrostu.

W szczególności potrzebne będą środki, aby wzmocnić pozycję małych gospodarstw, aby zapewnić ich, że są głównymi podmiotami, dzięki, którym sektor rośnie. 

Wyzwania są rozległe

Jednym z kluczowych wyzwań w krajach rozwijających się jest to, że sektor hodowlany jest bardzo podzielony na segmenty, z wyraźnie odmiennymi poziomami wydajności pracy w przetwórstwie w porównaniu z produkcją oraz, w ramach produkcji, między rolnikami prowadzącymi działalność gospodarczą i produkującą na własne potrzeby.

Polityki sektorowe powinny w związku z tym podkreślać poprawę wydajności pracy drobnych producentów i skoncentrować się na działaniach o wysokiej wartości dodanej i pracochłonnych, aby generować miejsca pracy na wsi i ograniczyć ubóstwo. Jak podkreślił dyrektor FAO wzrost pogłowia zwierząt gospodarskich nie przekłada się na wytwarzanie nowych miejsc pracy. Wraz z dużymi obiektami podąża technologia, która jednym słowem mówiąc – zabiera pracę ludziom… 

Polityka powinna się opierać na poprawie dostępu drobnych producentów rolnych do produktywnych zasobów, informacji, technologii, szkoleń, aktywów i kredytów oraz wzmocnienia grup producentów.

Konieczna reforma handlu, mądre inwestycje i innowacje

Należy energicznie prowadzić politykę i praktyki, które zwiększają wydajność sektora hodowlanego i zmniejszają jego wpływ na środowisko. 
Na przykład badania FAO oszacowały, że szersze stosowanie istniejących najlepszych praktyk i technologii w żywieniu, ochronie zdrowia i hodowli oraz gospodarowaniu gnojowicą - większe wykorzystanie, takich praktyk jak generatory biogazu - mogłoby pomóc światowemu sektorowi hodowli zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych aż 30 procent.

Fakty o produkcji zwierzęcej

  • Obecnie produkcja zwierzęca zatrudnia na całym świecie co najmniej 1,3 miliarda ludzi
  • Około 600 milionów najbiedniejszych gospodarstw domowych na świecie utrzymuje zwierzęta gospodarskie jako niezbędne źródło dochodu.
  • W latach 2000-2014 globalna produkcja mięsa wzrosła o 39%; produkcja mleka wzrosła o 38 procent.
  • Przewiduje się, że produkcja mięsa wzrośnie o kolejne 19 procent do 2030 r., a produkcja mleka o kolejne 33 procent w tym samym okresie.
  • Produkcja zwierzęca stanowi 40 procent produkcji rolnej w krajach rozwiniętych i 20 procent produkcji rolnej w krajach rozwijających się

Zwierzęta pozostają ważnym źródłem energii. Na przykład w Indiach, dwie trzecie powierzchni uprawnej kraju jest zaorane dzięki energii zwierzęcej, a 14 milionów wózków ciągniętych przez zwierzęta transportuje do 15 procent całkowitego ładunku tego kraju.
Wprowadzenie w ciągu ostatnich czterech dziesięcioleci zaawansowanej genetyki, systemów żywienia, kontroli zdrowia zwierząt i innych technologii pozwoliło krajom uprzemysłowionym zredukować ogólne zapotrzebowanie ziemi na zwierzęta gospodarskie o 20 procent, podwajając produkcję mięsa.

oprac. dkol na podst. pigsite.com

Polecane dla Ciebie:

article icon

Wyrok na dym z komina sąsiada

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii