StoryEditor

Rynek tuczników: Było tragicznie, powinno już być lepiej

Ostatnie tygodnie na rynku wieprzowiny były chyba jednymi z najtrudniejszych dla producentów trzody.
23.07.2020., 13:07h
Ceny z maksymalnych stawek, przekraczających znacznie 6 zł/kg żywca i ponad 8,5 zł/kg wagi poubojowej, w kilka dni spadły do tragicznego poziomu ok. 4 zł/kg żywca i 5,6 zł/kg w klasie E.

Miejmy nadzieję, że to, co najgorsze już za nami, choć skutki tak intensywnego zduszania cen przez ubojnie hodowcy będą odczuwać jeszcze długo. Na razie widać symptomy ożywienia na rynku. W drugiej połowie lipca krajowe ubojnie jakby przypomniały sobie, że w Polsce też można kupić świnie i to oferując stawki zbliżone do przyzwoitych. Nie był nawet konieczny duży wzrost cen za Odrą. Co więcej, nadal nie było zainteresowania w Niemczech zakupem tuczników na małej giełdzie ISW, a duża giełda pozostawała niewzruszona. Wydaje się więc, że tak ogromny spadek, z którym mieliśmy do czynienia na początku czerwca to czysta spekulacja. Pojawiły się wtedy informacje o zamknięciu jednej z największych niemieckich ubojni Tönnies, na skutek dużej liczby zakażeń koronawirusem wśród załogi oraz o tym, że holenderskie firmy mają kłopoty z eksportem wieprzowiny do Chin.

Nagle polscy skupujący obniżali stawki na tuczniki o 0,7–1 zł/kg żywca ...
Pozostało 56% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 21:00