Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Sposoby na fermowe odory

29.06.2018

Drukuj

Sposoby na fermowe odory

Artykuł dostępny

W Holandii ze względu na zagęszczenie ferm na niewielkim obszarze kwestia odorów została uregulowana już ponad 10 lat temu. To w 2007 r. w życie weszły tam przepisy ograniczające zarówno emisję szkodliwych gazów oraz pyłów, jak i nieprzyjemnych zapachów do środowiska. Określone w holenderskich przepisach normy są bardziej restrykcyjne na zachodzie kraju, gdzie koncentracja produkcji jest większa.

r e k l a m a

W związku z ww. ograniczeniami specjaliści z zakresu produkcji świń oraz budownictwa opracowali rozwiązania, które mają na celu ograniczenie emisji odoru oraz gazów, zwłaszcza amoniaku do środowiska. Przedstawił je Andre Aarnink z Uniwersytetu Wageningen podczas orgaznizowanej przez Ambasadę Królestwa Niderlandów konferencji na temat uregulowań prawnych i technologii redukujących uciążliwości zapachowe związane z produkcją trzody chlewnej. Ekspert wskazał, że emisję szkodliwych gazów należy ograniczyć z podłogi chlewni, jak i gnojowicy. W tym celu w Holandii zaleca się:
  •  wymianę posadzek betonowych na ruszt z tworzywa sztucznego, by ułatwić opadanie odchodów do kanału na gnojowicę,
  • zmianę diety świń na paszę zawierającą mniejsze udziały białka,
  • włączenie kwasu benzoesowego do pasz,
  • używanie zakwaszających soli wapnia,
  • stosowanie dodatków fermentowanych węglowodorów.
Dzięki tym metodom odchody mają niższe pH i zmniejsza się emisja amoniaku.

Jeśli chodzi o ograniczenie wydzielania gazów do środowiska z gnojowicy, to metody są analogiczne, jak w przypadku zmniejszania emisji z podłogi. Dodatkowo redukuje się powierzchnię emisji oraz zakwasza się odchody kwasem siarkowym. By zmniejszyć powierzchnię gnojowicy, z której ulatniają się gazy zalewa się kanał gnojowicowy pod korytem wodą, buduje pochylne ściany kanału i stosuje chłodzenie gnojowicy do 15 st. C.

Polecany artykuł

Tysiące martwych świń w rzekach

Jeśli chodzi o zmniejszanie emisji odorów, sprawa jest trudniejsza:
– O ile stężenie gazów szkodliwych jest łatwo mierzalne za pomocą czujników, to odór jest sprawą subiektywną. Do określenia progu uciążliwości zapachowej niezbędny jest ludzki nos. Tym niemniej w Holandii jesteśmy zobligowani do ograniczenia zapachów fermowych – wskazywał Aarnink.

Tamtejsze metody na ograniczanie emisji odoru do środowiska to:
częste usuwanie gnojowicy z kanałów podrusztowych połączone z myciem i dezynfekcją,
używanie słomy na rusztach
stosowanie filtrów.

– Filtry te składają się z 3 kurtyn: wodnej, wodnej wzbogaconej o kwas oraz biologicznej czyli warstwy kory lub korzeni zawierającej bakterie redukujące zapach. Koszt oczyszczania powietrza to około 1,5 euro/m3, w zależności od wielkości chlewni i zastosowanej technologii jest to 10–15 euro/MT/rok – opisywał Holender.
pj-t

Polecane dla Ciebie:

article icon

Modernizacja gospodarstw rolnych: ARiMR odpowiada Rzecznikowi Praw Obywatelskich

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody