Świnia – koparka z przodu, nawóz z tyłu

Naukowcy twierdzą, że system utrzymania świń na uprawach różnego typu (agro pastoral system) może mieć korzystny wpływ na zrównoważony rozwój rolnictwa i stanowić metodę poprawy środowiska i klimatu. Metodę można wykorzystać w dużych gospodarstwach.
Czy możliwe jest opracowanie zrównoważonego systemu produkcji trzody chlewnej, który byłby opłacalny i mógłby być stosowany w każdej skali produkcji? Metody rolnicze, które łączą hodowlę zwierząt gospodarskich z uprawami rolniczymi lub gospodarką leśną, mogą stanowić rozwiązanie.
Globalne bezpieczeństwo żywnościowe
Przez ostatnie 20 lat metodą walki z globalnym głodem stosowaną np. przez ONZ i KE, była intensyfikacja i koncentracja produkcji, do której szeroko zachęcano rolników. Wielu z nich poszło tą drogą licząc na zwiększenie opłacalności produkcji, a teraz Komisja Europejska, ale także liczne, światowe organizacje skupiają się raczej na zwiększeniu zrównoważonego rozwoju niż kontynuowaniu dalszej intensyfikacji. Zrównoważony rozwój opiera się w dużej mierze na tzw. „potrójnej linii dolnej” ludziach, planecie, ale jednocześnie zysku, gdzie przedsiębiorstwa stawiają na jednej szali wpływ społeczny i podejście ekologiczne na równi z rentownością finansową.
Zrównoważona hodowla świń
Systemy łączące utrzymywanie roślin uprawnych z hodowlą zwierząt gospodarskich, zapewniają poprawny bilans składników odżywczych w glebie, dzięki odchodom zwierząt stanowiących naturalny nawóz i zapewniają jej napowietrzenie (poprzez rycie, kopanie). To podejście jest podobne do rolnictwa ekologicznego, jednak nie wymaga tak wielu wyrzeczeń. Jest wdrażane w wielu krajach, w różnym modelu i nasileniu, zależy od wielkości gospodarstwa, rodzajów upraw lub drzew i typów hodowanych zwierząt. Właśnie w tych połączonych systemach świnie są doskonałym wyborem, ponieważ trawią resztki roślin, chwasty i inne niskowartościowe składniki odżywcze i przetwarzają je w wysokowartościowe składniki dla roślin.
Resztki pożniwne dla świń?
System jest dobry zarówno dla zwierząt, roślin i gleby. Polega on na tym, że w miejscu uprawy po zbiorze, siejemy (lub nie) poplon i wypuszczamy stado świń. Trzoda wyjada poplon lub resztki pożniwne, chwasty, rozluźnia glebę i nawozi ją odchodami. Po takim wesołym ryciu i rozrabianiu na polu, świnie przegania się na kolejną kwaterę, a na poprzedniej, po zaoraniu można siać kolejne rośliny.
Dębowe świnie – wieprzowina premium
Kilka dobrych przykładów systemów takiego utrzymania, w których wykorzystywane są świnie, można znaleźć w Hiszpanii i Portugalii, gdzie trzoda wędruje między dębami. Wiosną świnie żywią się trawą, która jest uzupełniona suchą paszą, podczas gdy zimą jedzą jedynie żołędzie spadające z dębów, tworząc niezwykły smak mięsa. Świnie są celowo utrzymywane ekstensywnie, aby poprawić smak mięsa i uzyskać wyższą zawartość tłuszczu. Szynka z takiej świni jest sprzedawana za 500 euro.Świnie utrzymywane w lasach oczyszczają teren z zarośli, zapobiegając w ten sposób występowaniu pożarów w tym suchym i niezwykle wrażliwym na ogień obszarze. W przypadkach, w których ziemia jest obsadzona przez dęby korkowe, drzewa stanowią dodatkowe źródło dochodu ze sprzedaży korka.
Co ma świnia do rzodkiewki?
Na farmie świń Fulin Black w Chinach utrzymującej 2000 macior, posiadającej własną rzeźnię i prowadzącej rozległy handel detaliczny, rolnik z powodzeniem stosuje zasady „agro pastoral system”, zapewne nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że ma tak innowacyjne podejście.
oprac. dkol na podst. thepigsite.com
Fot. Pixabay