Załamanie eksportu wieprzowiny w USA. Chiny głównym winowajcą

W pierwszej połowie 2022 roku Stany Zjednoczone wyeksportowały znacznie mniej wieprzowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wszystko przez spadek eksportu do Chin o ponad 50%.
Do słabych wyników w znacznym stopniu przyczynił się spadek eksportu do Chin, w tym do Hongkongu o prawie 53% do 222 780 t. Przychody w tym przypadku spadły o 46% do 584 mln euro. Zdaniem Dana Halstroma, prezesa USMEF, spadek nie nastąpił niespodziewanie, a w obliczu ożywienia chińskiej produkcji krajowej. Jednak cena chińskiej wieprzowiny wzrosła o około 40% od połowy czerwca, co spowodowało ponowne ożywienie chińskiego popytu na wieprzowinę, a przynajmniej na przetworzone mięso.
Stany Zjednoczone musiały się pogodzić również ze spadkiem sprzedaży wieprzowiny w ciągu roku do takich krajów, jak Japonia, Kanada, Korea Południowa, czy Filipiny.
Dzięki zwiększeniu swoich zakupów o dobrem 18% do 469 300 ton wieprzowiny, Meksyk w dalszym ciągu pozostaje najważniejszym odbiorcą tego amerykańskiego mięsa. Oczekuje się, że w tym roku kraj z Ameryki Południowej zakupi ze Stanów Zjednoczonych więcej wieprzowiny niż kiedykolwiek wcześniej.
Oprac. na podstawie AgE