Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak zwiększyć efektywność wykorzystania azotu?

14.10.2018

Drukuj

Jak zwiększyć efektywność wykorzystania azotu?

Artykuł dostępny

– Opinie na temat efektywności stosowania azotu są bardzo różne w zależności od tego czy jest to spojrzenie rolnika, doradcy agrotechnicznego, naukowca czy np. sprzedawcy nawozów. Jedno jest bezsprzeczne – jest to fundamentalny składnik dla roślin – podkreślał prof. Malcolm J. Hawkesford, Dyrektor Departamentu Nauk o Roślinach w Instytucie Naukowym Rothamsted Research (Wielka Brytania) podczas wykładu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

r e k l a m a

W latach 90-tych XXI wieku i jeszcze na początku tego stulecia obserwowaliśmy prawdziwy postęp w efektywności nawożenia azotem, a wyznacznikiem tego w głównej mierze był stały wzrost plonów. Potem trend ten jednak się zatrzymał.

– Wielu rolników myśli, że tylko wyższy plon jest wskaźnikiem efektywności wykorzystania azotu, ale tak nie do końca jest – mówił prof. Hawkesford. Bardzo ważnym aspektem w nawożeniu azotem czy też odżywianiu tym składnikiem roślin, jest  tak naprawdę w jakim stopniu wykorzystują go rośliny. Moim zdaniem, globalnie średnio ok. 33% azotu jest efektywnie wykorzystywana przez rośliny (przy założeniu, że globalnie średnio stosuje się rocznie 133 kg azotu w nawozach). Bardzo ważnym zagadnieniem jest dostosowanie nawożenia azotem do odmiany – podkreślał prof. Hawkesford. 

Polecany artykuł

Susza nie tylko rolnicza, ale i hydrologiczna

Warto zaznaczyć, że w obszarze zainteresowań i badań naukowca jest m.in.: identyfikacja i sklonowanie po raz pierwszy roślinnych transporterów siarczanowych i udział w wyjaśnieniu szlaków metabolicznych siarki w roślinach, ale także opracowanie wzorców ekspresji genów związanych z odżywianiem roślin metabolitami komórkowymi czy odkrycie i charakterystyka zespołów genowych zaangażowanych w zwiększanie i optymalizację efektywności wykorzystania azotu przez rośliny.

W doświadczeniu założonym w 2004 r., które prowadzone ma być aż do 2020 r., na 68 odmianach pszenicy ozimej (z czego 15 odmian jest w badaniach przez ponad 10 lat) naukowiec obserwuje wpływ efektywności wykorzystania azotu przez poszczególne odmiany. Nawożenie azotowe realizowane jest na czterech poziomach w łącznej dawce 200 kg/ha. W doświadczeniu analizowano plon, ale także zawartość azotu (w %) w ziarnie oraz w części wegetatywnej. Okazuje się, że różne odmiany różnie reagują na nawożenie azotem.

– Chcieliśmy zbadać jakie cechy przyczyniły się do zwiększenia efektywności wykorzystania azotu przez rośliny. Odkryliśmy i zidentyfikowaliśmy zespoły genowe zaangażowane w zwiększanie efektywności wykorzystania tego składnika – mówił prof. Hawkesford.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – podwyżki są, ale bez szału

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody