Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Webinarium: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”

W naszym studio odbyło się webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”. Z naszymi prelegentami - ekspertami i praktykami rozmawialiśmy o tym, w jaki sposób rolnictwo zrównoważone może przynieść rolnikom, ogrodnikom i sadownikom większe dochody z produkcji i sprzedaży z gospodarstwa. Zachęcamy do oglądania!

Bartłomiej Czekała24 listopada 2022, 13:05

Webinarium organizowaliśmy jako Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak top Agrar Polska, Tygodnik Poradnik Rolniczy, WiOM Warzywa i Owoce Miękkie i Sad Nowoczesny. Naszymi partnerami byli Bank BNP Paribas oraz Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”. Jest ono naszą wspólną odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Czym jest produkcja zrównoważona? Staraliśmy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawili główne założenia, wskazali obszary działania, wytłumaczyli proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiadali najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.

O czym rozmawialiśmy w czasie webinarium

  • Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie. Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.
  • Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.
  • Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy. Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.
  • Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.

W debacie udział wzięli

  • Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas
  • Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska
  • Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA
  • Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions
  • Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska
  • Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)