Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

GUS: Jemy mniej warzyw i owoców, ale więcej mięs

Obrazek

Z najnowszego raportu Głównego urzędu Statystycznego, dotyczącego spożycia niektórych produktów spożywczych na 1 mieszkańca wynika, że w 2013 roku przeciętny Polak zjadł o 19 kg mniej warzyw i o 1,4 kg mięsa więcej niż w 2000 roku.

1 września 2014, 15:38

Statystyczne spożycie produktów spożywczych kształtuje się następująco:

  • warzywa - 102 kg,
  • ziemniaki - 102 kg,
  • owoce - 51,6 kg,
  • mięsa i podroby - 67,5 kg( w tym drób - 26,5 kg, wołowina 1,5 kg),
  • jaja kurze - 148 szt.
  • mleko - 206 litrów.
  • cukier - 41,9 kg


GUS sprawdził także spożycie używek. Z rapotu wynika, że w 2013 roku statystyczny Polak wypił 3,6 litrów alkoholu, czyli niemal dwukrotnie więcej niż w 2000 roku) oraz spalił 1553 sztuki papierosów, a więc o ponad 400 mniej niż przed czternastoma laty. bcz



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)