Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Konkurencyjność zagrożona wycofaniem substancji czynnych

22.11.2016

Drukuj

Konkurencyjność zagrożona wycofaniem substancji czynnych

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Dr Próchnicki argumentował, że jednym z fundamentów stworzenia Unii Europejskiej była poprawa produkcji rolniczej w celu zapewnienia dostatku bezpiecznej, jakościowej żywności, po dostępnych cenach, dla wszystkich obywateli Europy. W latach 90-tych przesunięto główny akcent na bezpieczeństwo ludzi, zwierząt i środowiska. Od 1991 roku do dnia dzisiejszego trwa ciągły proces regulacyjny, zmierzający do ograniczania lub usuwania jakichkolwiek niebezpieczeństw dla ludzi, zwierząt i środowiska ze strony produkcji rolniczej, zwłaszcza środków ochrony roślin.

Po ustaleniu wspólnych zasad oceny i wdrożeniu ich wycofano około 60% substancji czynnych, większość jedynie z powodów formalnych. Pozostające substancje podlegają przeglądowi praktycznie co kilka lat, a zmieniające się stale przepisy w tym zakresie komplikują ten proces powodując nawet kilkuletnie opóźnienia. Bazą oceny substancji stało się potencjalne zagrożenie w miejsce rzeczywistego ryzyka.

– Dodatkowo wprowadza się nowe kryteria oceny, którym ciągle brakuje obowiązującej definicji (ED) lub nie posiadają w pełni spójnej metodologii procesu (CA). Na to nakładają się decyzje organów unijnych wynikające nie z wiedzy i faktów naukowych, lecz z presji politycznej i medialnej (neonikotynoidy) – mówił dr Próchnicki.

Argumentacja za bezpieczeństwem produkcji żywności jest niewątpliwie słuszna, lecz drogi realizacji, ciągłe zmiany przepisów, nakładające się i blokujące nawzajem formalne procesy, budzą ogromny niepokój zarówno rolników tracących narzędzia pracy jak i przemysłu starającego się ich zaopatrzyć.

Widoczne już dziś skutki tych restrykcyjnych i nieskoordynowanych procesów to zmniejszenie produkcji rolniczej (Europa przestała być samowystarczalna żywnościowo), pogorszenia kondycji finansowej rolnictwa i osłabienie przemysłu zaopatrującego rolników w środki produkcji. Dużo większe obawy budzi jednak przyszłość, w której obywatele Unii odczują bezpośrednio wzrost cen żywności a przemysł tracąc możliwości rozwoju w Europie będzie rozwijał innowacje na innych kontynentach. Brak w prowadzonych procesach podwyższania bezpieczeństwa zrównoważenia ze świadomym ryzykiem wynikającym z procesu produkcji żywności wydaje się być największym zagrożeniem dla społeczeństw naszego Kontynentu.    oprac. bcz

Fot. Siejkowski


Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe #23: Pneumatyka dwuobwodowa"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rośnie chiński import kukurydzy i pszenicy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Dr Jerzy Próchnicki z firmy Bayer podczas prelekcji na Forum rolników i agrobiznesu.
Dr Jerzy Próchnicki z firmy Bayer podczas prelekcji na Forum rolników i agrobiznesu.
Dr Jerzy Próchnicki z firmy Bayer podczas prelekcji na Forum rolników i agrobiznesu.
Sala Ziemi była wypełniona po brzegi.
Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody