Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Producenci Parmezanu czują się „wygryzieni”

Obrazek

Chcesz ser Parmezan? Zrób sobie sam w dwa tygodnie! – brzmią reklamy promujące zestawy do samodzielnego produkowania serów typowo włoskich np. Parmezanu.

Aleksandra Galus19 marca 2015, 15:15

Sęk w tym, że takie„wynalazki” doprowadzają prawdziwe wytwórnie serów we Włoszech do prawdziwej ruiny. Obecnie na świecie produkuje się więcej podróbek niż oryginałów.

Choć Parmezan i Grana Padano są w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych, nie przeszkadza to innym na świecie, by produkować swoje sery pod tymi samymi nazwami, wprowadzając konsumentów w błąd. Proceder odbywa się na wielką skalę na całym świecie i ma miejsce także w Polsce.

Według danych zgromadzonych przez włoski rolniczy związek Coldiretti, w 2014 r. produkcja sfałszowanych tych dwóch wspomnianych słynnych gatunków serów wyniosła 300 mln kg, podczas gdy łączna ilość oryginałów pochodzących z Włoch wynosi 295 mln kg. Wielkość produkcji oryginałów została przekroczona wprawdzie po raz pierwszy, ale dowodzi to temu, że problem jest ogromny i raczej należy spodziewać się, że w najbliższych latach będzie narastał. Najwięcej podróbek produkuje USA, Rosja, Brazylia, Argentyna i Australia.

Niestety tzw. podróby są bardzo złej jakości, wprowadzają w błąd konsumentów i pozostawiają przysłowiowy niesmak w branży. Na rynku unijnym podrobione sery Grana Padano pochodzą głównie Czech, Węgier, Polski, Estonii i Łotwy. Sprzedawane są nawet zestawy do domowej produkcji Parmezanu w dwa tygodnie. A przecież prawdziwy Parmezan powstaje w ciągu kilkunastu miesięcy, a nawet i kilku lat.

Nic dziwnego, że rolnicy i producenci serów Parmigiano Reggiano i Grana Padano protestowali we Włoszech. Nie dość, że dobija ich plaga podróbek, to jeszcze ceny mleka bardzo spadają. Jak twierdzą, obecna sytuacja jest nawet gorsza od tej po trzęsieniu ziemi, kiedy to zniszczonych zostało wiele fabryk i magazynów w 2012 r. w regionie Emilia-Romania.

Od 2007 r. regularnie upadła każdego roku praktycznie co czwarta przetwórnia mleka przeznaczonego właśnie do produkcji Parmezanu.  e-abi



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)