Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Spożycie mięsa w UE spada: jakie są prognozy?

12.01.2022

Drukuj

Spożycie mięsa w UE spada: jakie są prognozy?

r e k l a m a

Podczas gdy średnie spożycie mięsa w 2018 roku wynosiło 69,8 kg na osobę, oczekuje się, że do 2031 roku zmniejszy się ono o prawie dwa kilogramy - do 67 kg.

Przewidywany spadek spożycia dotyczy zwłaszcza wieprzowiny, chociaż tendencja ta jest widoczna już od wielu lat. Niemniej jednak spośród wszystkich mięs to właśnie mięso wieprzowe króluje w jadłospisie a jego udział w całkowitym spożyciu mięsa szacuje się na prawie połowę.

Z drugiej strony mięso drobiowe staje się coraz bardziej popularne i jest obecnie preferowane przez wielu konsumentów jako alternatywa dla wieprzowiny. W 2021 roku spożycie na jednego mieszkańca UE wyniosło ok. 24 kg. 

Według Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w najbliższych latach również prawdopodobnie spadnie. Obecnie wynosi 10 kg na mieszkańca. 

Warto też wspomnieć, że ze względu na zmiany w populacji UE i towarzyszące im tradycje religijne, przewiduje się, że do 2031 roku wzrośnie spożycie jagnięciny i baraniny.



Dlaczego rezygnujemy z mięsa?


Wśród przyczyn zmian w konsumpcji mięsa w Unii Europejskiej wymienia się wzrost świadomości ekologicznej konsumentów. Obawy związane ze zmianami klimatycznymi sprawiają, że proces produkcji i pochodzenie produktów odgrywają coraz ważniejszą rolę. Coraz więcej uwagi poświęca się rodzajowi hodowli, dobrostanowi zwierząt czy śladowi ekologicznemu. Ponadto coraz większego znaczenia w konsumpcji mięsa nabierają aspekty zdrowotne.

Źrodło: www.topagrar.com na podst. AMI

Widziałeś już nasze video "Sesja Uprawa i Technika I cz. 5 - prelekcja Artura Kozery (Rapool)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: nie pracują redlery, nie zmieniają się ceny

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody