StoryEditor

Świąteczne życzenia dyplomatów

Hiszpańska paella z owocami morza, węgierski gulasz, łosoś z Norwegii, a na deser pleśniowy ser francuski i słodki belgijski torcik.
09.12.2014., 08:12h

Te i inne narodowe specjały królowały podczas dorocznego wigilijnego spotkania attaché rolnych ambasad krajów Unii Europejskiej, które odbyło się w poniedziałek w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Na sali wśród przybyłych gości wypatrzyć można było szefów instytucji rolnych, naukowców, przedstawicieli resortu rolnictwa czy agend rządowych.

Wieczorny raut otworzył prof. Alojzy Szymański – rektor SGGW. Towarzyszyli mu Rolf Nikel – ambasador RFN, pełniący honory tegorocznego organizatora spotkania oraz Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Szef naszego resortu rolnictwa złożył życzenia świąteczne branży rolnej i przypomniał, że jej zasługą jest to, iż przez minioną dekadę Polska może poszczycić się dodatnim saldem eksportu produktów rolno-spożywczych. Sawicki zaznaczył jednocześnie, że niedługo nasz kraj da się poznać już nie tylko jako eksporter żywności konwencjonalnej, ale także jako eksporter żywności ekologicznej. Zapowiedział też, że niedługo będziemy mogli poznać szczegóły nowego PROW 2014-2020. Mamy nadzieję, że będziemy mogli je omówić w najnowszym styczniowym wydaniu „top agrar Polska”.

Informujemy jednocześnie, że na naszej stronie internetowej znajduje się spis wszystkich artykułów, zamieszczonych w naszym magazynie w 2014 r. By znaleźć wyszukiwaną frazę przejdź do naszego Archiwum.    

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 17:20