Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Cztery zakłady pakujące mięso w sądzie – spisek zawyżania cen?

17.06.2020

Drukuj

Cztery zakłady pakujące mięso w sądzie – spisek zawyżania cen?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Na początku tego roku, gdy COVID-19 przetoczył się po całych Stanach Zjednoczonych gospodarka została zmuszona do spowolnienia produkcji, w tym także wołowej. Prezydent Trump mimo wszystko, nakazał, aby zakłady pozostały otwarte, wprowadzając zasady Ustawy o produkcji obronnej, aby zapewnić dostęp do mięsa dla mieszkańców USA w kryzysie. W kwietniu prezydent Trump wezwał również do przeprowadzenia dochodzenia w sprawie potencjalnych zachowań antymonopolowych w branży pakowania wołowiny.

Jak informuje Beef Magazine, zaobserwowano, jak zakłady pakujące wprowadzają korekty, aby bezpiecznie przywrócić pracowników do pracy, jednocześnie minimalizując ryzyko podczas globalnego wybuchu COVID-19. Później pojawiły się dyskusje i żarliwe wezwania do działania w walce z kruchością systemu bezpieczeństwa i zapewnienia żywności. 

– Na początku czerwca Departament Sprawiedliwości wysłał żądania przeprowadzenia dochodzeń cywilnych do Tyson, JBS, Cargill i National Beef, aby formalnie przeanalizować potencjalne naruszenia przepisów antymonopolowych. Po tych wiadomościach dowiedzieliśmy się również, że farmy drobiu Pilgrim's Pride i Claxton zostały oskarżone o ustalanie cen. Widzieliśmy także, jak grupy aktywistów przepychały odejście od produkcji mięsa na rzecz produkcji roślinnych zamienników – wymieniają redaktorzy portalu Beef Magazine. 

Z kolei według Bloomberg Law, Cargill Inc., JBS USA, National Beef Packing Co. i Tyson Foods zostały oskarżone w sądzie federalnym w Minneapolis o spiskowanie w celu zawyżenia ceny wołowiny za pomocą ogólnokrajowego programu, który wychodzi na jaw dzięki federalnym dochodzeniom zainicjowanym częściowo z powodu niedoborów mięsa podczas pandemii koronawirusa.

r e k l a m a

Proponowany pozew zbiorowy oskarża czterech gigantów zajmujących się pakowaniem mięsa, które łącznie kontrolują ponad 80% przemysłu, o wykorzystywanie swojej pozycji na rynku i nieuczciwej konkurencji. 

– Pakowacze mięsa rzekomo spiskowali od tego roku, aby zwiększyć „marżę mięsną” - różnicę między tym, co płacili za bydło a tym, co dostali za wołowinę - do „bezprecedensowych” poziomów poprzez ograniczenie zakupów i eksploatację poniżej mocy produkcyjnych – dodają redaktorzy Beef Magazine. 

Jak podkreślają, są to poważne zarzuty, dotyczące wielu aspektów, a kilka z nich, mimo, że trwały od dawna, obnażył dopiero koronawirus. Wpływ tych zarzutów i ewentualnego wyroku sądu będzie silnie odczuwalny, a jego konsekwencje daleko idące dla zakładów w USA.  

Sekretarz USDA Sonny Perdue wydał oświadczenie, w którym wyraził aprobatę dla ponownego otwarcia zakładów pakowania mięsa w Stanach Zjednoczonych.

Amerykańskie zakłady pakowania mięsa bezpiecznie wznawiają działalność zgodnie z zarządzeniem wykonawczym Prezydenta Trumpa, nakazującym placówkom wdrożenie Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) oraz wytycznych Departamentu Bezpieczeństwa i Zdrowia Pracy (OSHA) opracowanych specjalnie dla sektora mięsnego i drobiowego w odpowiedzi na pandemię COVID-19. USDA we współpracy z CDC, OSHA oraz stanowymi i lokalnymi urzędnikami ds. zdrowia pracują przez całą dobę, aby zapewnić wszystkim amerykańskim konsumentom bezpieczne i stabilne dostawy białka, jednocześnie zapewniając bezpieczeństwo pracownikom – mówił w wiadomościach Perdue. 

Polecany artykuł

Wkrótce Powszechny Spis Rolny. Jak się do niego odpowiednio przygotować?

Pracownicy nie chcą wracać do pracy

Niestety inne zdanie na ten temat mają pracownicy zakładów. Jak z kolei donosi thepigsite.com mimo braków kadrowych i nakazu powrotu do pracy i uruchomienia na nowo zakładów produkcyjnych pracownicy, boją się o swoje zdrowie i życie. Mają wątpliwości, czy wrócić do pracy, nawet jeśli będzie się to wiązało z utratą pracy.  

Kilkunastu pracowników pakujących mięso, liderów i zwolenników związków powiedział Reuterowi, że wielu pracowników nadal obawia się zachorowania po utracie zaufania do zarządzania podczas epidemii koronawirusa w kwietniu i maju. Absencja różni się w zależności od zakładu, a dokładne dane nie są dostępne, ale niechęć niektórych pracowników do powrotu stanowi wyzwanie dla branży, która wciąż walczy o przywrócenie normalnej produkcji mięsa – donosi thepigsite.com. 

oprac. dkol na podst. beefmagazine.com/thepigsite.com
Fot. poglądowe

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody