Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak oceniają bydło w Teksasie?

12.06.2018

Drukuj

Jak oceniają bydło w Teksasie?

Artykuł dostępny

W naszym kraju znakomita większość wołowiny pochodzi od krów wyeksploatowanych mlecznie. To dlatego bardzo często produkt finalny w sklepie nie spełnia w pełni oczekiwań konsumentów. Co zrobić żeby to zmienić? Jak podkreślał podczas spotkania w Radziczu, dr Marcin Gołębiewski ze SGGW w Warszawie kluczowe znaczenie w efektywnej produkcji wołowiny ma właściwy wybór celów hodowlanych, optymalne żywienie zwierząt, bioasekuracja zwierząt związana z postępującym zagrożeniem ze strony chorób zakaźnych oraz ekonomika produkcji bydła mięsnego w Polsce.

r e k l a m a

– Żywienie bydła mięsnego i opasowego daje duże pole do innowacyjności. To gałąź produkcji, która pozwala na wykorzystanie wszelkie rodzaju tanich produktów ubocznych, mogących w znacznym stopniu ograniczyć koszty – mówił dr Gołębiewski przytaczając przykład gospodarstwo, które w dawce pokarmowej zwierząt wykorzystuje stare pieczywo, będące tańszą alternatywa zboża.

Pokrój odzwierciedleniem potrzeb i środowiska
Na ekonomikę, rynki zbytu i oczekiwania konsumentów zwracał też uwagę dr Jim Mazurkiewicz z Texas A&M University. Według gościa z USA, tamtejsi farmerzy doskonale wiedzą, że nie ma sensu produkować czegoś, czego nikt nie kupi. Jak zaznaczał aktualnie w Stanach Zjednoczonych, ale też w Unii Europejskiej rośnie zapotrzebowanie na wysokiej jakości wołowinę i wszyscy Ci, którzy podejmą ryzyko jej produkcji, staną się liderami. Jednocześnie jednak, bardzo ważne jest dostosowanie konkretnych zwierząt, w tym przede wszystkim rasy i pokroju do warunków środowiskowych danego gospodarstwa.
– W Polsce zwierzęta muszą być natomiast odporne, na chód, deszcz i błoto. W stanie Teksas mamy dużą wilgotność powietrza, upały i insekty. Dlatego hodowcy stawiają na garbate bydło wywodzące się z Indii. Generalnie w USA dysponujemy ok. 250 rasami bydła, w tym 50% rynku stanowi rasa Angus – mówił dr Mazurkiewicz.

Polecany artykuł

Ceny bydła: wielkanocne obniżki

Tamtejsi farmerzy w największym stopniu zwracają uwagę na pokrój górnych partii ciała zwierząt. To z nich produkowane są najbardziej pożądane przez konsumentów steki. Celem jest wyprodukowanie z jednej sztuki od 10 do 12 jego porcji o wadze ok. 10–12 uncji tj. ok. 300 gramów.
– Nasze zwierzęta przez cały rok przebywają na użytkach zielonych. Tak naprawdę uprawiamy trawę, a krowy są tylko kombajnami. Dlatego oprócz dobrego wykorzystywania paszy w hodowli bydła ras mięsnych w Teksasie liczy się dobra lokomocja, w tym przede wszystkim budowa kończyn – podkreślał dr Mazurkiewicz, podczas praktycznego pokazu oceny pokroju zwierząt.

Pierwsze Beefmastery
Spotkanie odbyło się w gospodarstwie Łukasza Karmowskiego. Ferma ma do dyspozycji areał 500 ha upraw, który wykorzystywany jest na potrzeby gorzelni oraz stada 500 bydła mięsnego, w tym 200 mamek. Wszystko zaczęło się w 1996 roku, kiedy to ojciec dzisiejszego gospodarza zasiał rzepak, który nie sprawdził się na dość słabych glebach. W jego miejsce w kolejnym roku pojawiła się kukurydza z przeznaczeniem na sprzedać, jako pasza dla bydła. Niestety, nie udało się znaleźć kupca. Zapadła więc decyzja o kupnie 23 wybrakowanych krów, które poprzez krzyżowanie wypierające dały początek stadu bydła mięsnego. Jedną z największych ciekawostek gospodarstwa są pierwsze w Polsce okazy zwierząt rasy Beefmaster.

Strategia razem
– Jednym z najważniejszych działań nowo ogłoszonej strategii dla sektor produkcji wołowiny w Polsce jest wsparcie dla liderów. To oni, jako inicjatorzy zmian powinni być wspierani, chociażby po to żeby mieć możliwość organizowania podobnych spotkań – komentował Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM, który wraz z 6 innymi organizacjami podpisał się pod strategią: „Polska Wołowina 2022”, która nakreśla cele rozwoju polskiego sektora wołowiny (pisaliśmy o tym w 6/2018 top bydło).

– Doszliśmy do porozumienia, bo tak naprawdę mamy wspólne cele. Chcemy rozwoju polskiego sektora, polskiej hodowli bydła oraz przetwórstwa, w tym zwiększenie szansy na zdobywanie nowych rynków zbytu. Jesteśmy pierwszym sektorem w branży, który mówi jednym głosem, pomimo tego że często się różnimy. Naszym sukcesem jest to, że MRiRW do końca czerwca br. ma wypracować harmonogram prac nad wdrożeniem zaproponowanej przez nas strategii – zaznaczał Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM.

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

Płoną tankowce - ropa na giełdach w górę, rzepak na Matifie drożeje

Czytaj

Galeria zdjęć

Podczas spotkania w Radziczu o hodowli bydła mięsnego w USA mówił dr Jim Mazurkiewicz
Występ zespołu Tekla Klebetnica
Z jedjej szuki bydła w USA powinno powstać 10–12 steków – mówił dr Jim Mazurkiewicz
Pokaz oceny pokroju bydła w gospodarstwie Łukarza Karmowskiego

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii