Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Sieć BovINE – ruszyła międzynarodowa konferencja! Oglądaj na żywo!

Właśnie rozpoczęła się pierwsza międzynarodowa konferencja w ramach sieci BovINE. Gospodarzem spotkania jest przewodniczący grupy w Polsce Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Do udziału w wydarzeniu, które odbywa się online, zaproszeni są hodowcy bydła mięsnego i wszystkie zainteresowane strony z tego sektora. 
Dorota Kolasińska1 grudnia 2020, 10:20
Sieć współpracy Bovine to projekt międzynarodowy, którego głównym zadaniem jest dzielenie się dobrymi praktykami, pomoc w rozwiązywaniu problemów i wypracowanie nowych działań strategicznych w nawiązaniu do wymagań Europejskiego Zielonego Ładu i zrównoważonej produkcji wołowiny

Dyskusje na ten temat trwają od kilku miesięcy w 10 zaangażowanych w projekt państwach członkowskich. Przyszedł czas na podsumowanie i omówienie ich w ramach konferencji i obszernej dyskusji. W spotkaniu biorą udział wszystkie zainteresowane strony m.in. - rolnicy, przetwórcy, naukowcy, doradcy oraz eksperci. 

Możecie śledzić na żywo konferencję na naszym Facebooku! 




– Celem konferencji jest podzielenie się efektami rocznej pracy zespołu sieci współpracy BovINE realizowanej dla poprawy transferu wiedzy do rolników. Celem projektu jest wzmocnienia zrównoważonego rozwoju europejskich rolników producentów żywca wołowego. Konferencja jest ważnym kamieniem milowym w realizacji projektu, o którym za chwilę dowiecie się państwo więcej. Konferencja daje możliwość podzielenia się rezultatami rocznej pracy i przyczyni się do dalszego zaaktywizowania środowiska i powiększenia sieci współpracy z korzyścią dla rolników.
Czas w jakim odbywa się nasza konferencji jest szczególny niosący wiele wyzwań dla europejskich producentów żywca wołowego. Jesteśmy w trakcie pandemii, która uderzyła w sektor wołowiny przynosząc zakłócenia rynku i straty europejskim rolnikom. Jesteśmy na miesiąc przed Brexitem z wielką niewiadomą czy Wielka Brytania i UE zawrą umowę, czy też nie, co ma ogromne znaczenie dla rynku wołowiny i może być kolejnym silnym impulsem cenowym. W niektórych krajach nasilają się negatywne kampanie oskarżające wołowinę o zanieczyszczanie planety, a także związane z dobrostanem zwierząt. Komisja Europejska ogłosiła europejską strategię od pola do stołu, element strategii Zielonego Ładu. UE stawia na zrównoważony rozwój, a w tym zakresie sieć współpracy BovINE idealnie wpisuje się w tę strategię. Aktualnie następuje intensyfikacja prac w Państwa członkowskich na programami strategicznymi w ramach strategii od pola do stołu. Trwają prace nad taksonomią zrównoważonego rozwoju, wymagające uwagi COPA COGECA – mówi Jerzy Wierzbicki. Dodaje, że z jednej strony potrzebne jest wsparcie polityczne dla sektora, ponieważ wiele decyzji mających wpływ na los sektora leży w rękach polityków. Prezes PZPBM podkreśla, że będzie to temat wystąpień znamienitych prelegentów w pierwszej części konferencji.

– Z drugiej strony zwiększenie odporności pojedynczych gospodarstw na kryzysy wymaga pracy u podstaw w tych gospodarstwach, poprawę wydajności i jakości produktu, obniżanie kosztów niwelowanie ryzyk, ale także poprawę zdrowia i dobrostanu zwierząt, działania na rzecz klimatu. Dokładnie te obszary obejmują prace w ramach projektu Bovine. Na tych aspektach tj. rozwiązaniach praktycznych, dobrych praktykach, które mogą być zastosowane przez rolników w ich gospodarstwach, a które wpisują się w koncepcję zrównoważonego rozwoju skupimy się w pozostałych czterech blokach tematycznych konferencji – tłumaczy Wierzbicki. 

W pierwszej części konferencji biorą udział:

Grzegorz Puda Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 
Jean Pierre Fleury Przewodniczący GR Wołowina i Cielęcina COPA COGECA, 
Brendan Golden Wice Przewodniczący GR Wołowina i Cielęcina COPA COGECA, 
Jacek Zarzecki Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, prof. Jean Francois Hocquete z INRAE. 

Rolnicy mogą aktywnie uczestniczyć w konferencji i dowiedzieć się więcej na tematy, które szczególnie ich interesują.

PROGRAM
9:30 - 9:40
Maeve Henchion - koordynator projektu bydła (Teagasc)
Jerzy Wierzbicki - Stowarzyszenie Polskiej Wołowiny (PBA) i wiceprzewodniczący Copa-Cogeca
9: 40-11: 00

ROZMOWY POLITYCZNE
Janusz Wojciechowski - Komisarz Europejski ds. Rolnictwa Polski (do potwierdzenia)
Grzegorz Puda - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP
Jean Pierre Fleury - Przewodniczący Copa Cogeca WP Beef & Veal
Jacek Zarzecki - Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Wołowego
Brendan Golden - wiceprzewodniczący Copa Cogeca WP Beef & Veal
Jean-Francois Hocquette - członek Scientific Reference Group of International Meat Research 3GF, starszy naukowiec INRAE ​​(Francja), przewodniczący komisji ds. Bydła EAAP

11:00 - 11:30 PRZERWA

11:30 - 13:00
POMYSŁY Z PRAKTYKI
Innowacyjne rozwiązania w czterech kluczowych tematach BovINE w sektorze wołowiny
Część 1: Odporność społeczno-ekonomiczna oraz zdrowie i dobrostan zwierząt
11:30 - 12:15
Odporność społeczno-gospodarcza sektora wołowiny
Kees De Roest- CRPA , lider pakietu roboczego dotyczącego odporności społeczno-gospodarczej
Marie Penn - FNB , menedżer sieci we Francji
Jerzy Wierzbicki - PBA , Network Manager of Poland
10 innowacji badawczych i 2 dobre praktyki kuratorowane przez Techniczną Grupę Roboczą ds. Odporności społeczno-ekonomicznej

Pytania i odpowiedzi
12:15 - 13:00

Zdrowie i dobrostan zwierząt w sektorze wołowiny

Frank Zerbe- FLI , lider pakietu roboczego dotyczącego zdrowia i dobrostanu zwierząt
Dirk Audenart- Boerenbund , kierownik sieci w Belgii
Alessandro Mazzenga - UNICARVE , menedżer sieci we Włoszech
Airi Külvet- Liivi , menedżer sieci w Estonii
10 innowacji badawczych i 3 dobre praktyki nadzorowane przez Techniczną Grupę Roboczą ds. Zdrowia i dobrostanu zwierząt.
Pytania i odpowiedzi

13:00 - 13:30 PRZERWA

13:30 -14: 00
Otwarte sale sieciowe (każdy pokój obejmuje inny obszar tematyczny)

14: 00-15: 30
Rozwiązania innowacyjne w czterech kluczowych tematach BovINE w sektorze wołowiny

Część 2: Wydajność produkcji i jakość mięsa oraz zrównoważony rozwój środowiska
14:00 - 14:45
Wydajność produkcji i jakość mięsa w sektorze wołowiny
Virginia Resconi - UNIZAR , lider pakietu roboczego dotyczącego wydajności produkcji i jakości mięsa
Till Masthoff - BRS , menedżer sieci w Niemczech
Jose Pais - ACBM , menedżer sieci w Portugalii
10 innowacji badawczych i 2 dobre praktyki nadzorowane przez Techniczną Grupę Roboczą ds. Wydajności produkcji i jakości mięsa -
pytania i odpowiedzi
14:45 - 15:30
Zrównoważenie środowiskowe sektora wołowiny
Riet Desmet - ILVO , lider pakietu roboczego dotyczącego zrównoważonego rozwoju środowiska
Kevin Kinsella - IFA , Network Manager of Ireland
Paola Eguinoa - INTIA , Network Manager of Spain
10 innowacji badawczych i 2 dobre praktyki kuratorowane przez Techniczną Grupę Roboczą ds. Zrównoważonego rozwoju środowiska
Pytania i odpowiedzi
15: 30-15: 45

UWAGI KOŃCOWE
 Maeve Henchion - koordynator projektu bydła (Teagasc)
Jerzy Wierzbicki - Stowarzyszenie Polskiej Wołowiny (PBA) i wiceprzewodniczący Copa-Cogeca
15:45 -16: 15
Wirtualny spacer po farmie


1 z 6
Maeve Henchion, Kierownik Działu TEAGASC - Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności, Carlow

Maeve Henchion, Kierownik Działu TEAGASC - Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności, Carlow

2 z 6
Jerzy Wierzbicki

Jerzy Wierzbicki

3 z 6
Grzegorz Puda

Grzegorz Puda

4 z 6
Tomas Sanchez, Copa Cogeca

Tomas Sanchez, Copa Cogeca

5 z 6
Golden Brendan, IFA, Copa Cogeca

Golden Brendan, IFA, Copa Cogeca

6 z 6
Jacek Zarzecki, Jerzy Wierzbicki

Jacek Zarzecki, Jerzy Wierzbicki

Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy