StoryEditor

Spór cenowy między Chinami, a Argentyną – winny koronawirus?

Eksport argentyńskiej wołowiny do Chin spadł w styczniu br. o prawie jedną trzecią. Głównym powodem tej sytuacji jest spór cenowy z chińskimi importerami w związku z wybuchem koronawirusa.
25.02.2020., 10:02h

Reuters podaje, że szef izby eksportu mięsa z Ameryki Południowej powiedział, że na spadek eksportu argentyńskiej wołowiny wpłynęła sytuacja w Chinach. W ubiegłym roku sprzedaż mrożonej wołowiny bez kości z Argentyny do Chin wzrosła dwukrotnie do 408 500 ton (2 mld dolarów). Chiny kupiły trzy czwarte argentyńskiego eksportu wołowiny w znacznie wyższej cenie niż inne kraje. Brak wieprzowiny ze względu na ASF zmusił chińczyków do zakupu substytutów. 

Mario Ravettino, szef konsorcjum argentyńskich eksporterów mięsa twierdzi, że rynek zmienił się całkowicie. Według niego sprzedaż w styczniu 2020 r. spadła o około 30% w porównaniu z grudniem, ponieważ chińscy nabywcy próbowali renegocjować kontrakty w celu obniżenia cen w związku z wybuchem koronawirusa oraz ograniczonej działalności portów. Mimo, że ilość wołowiny eksportowanej z Argentyny do Chin rok do roku wzrosła, to w styczniu była najniższa w ciągu ostatnich 9 miesięcy.

Chiny zamiast argentyńskiej wołowiny zaczęły kupować mięso z tańszych źródeł, przez co dotychczasowe zamówienia anulowano. Wcześniej Argentyna otrzymywała 7 tys. dolarów za tonę wołowiny, ...

Pozostało 56% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. maj 2024 10:51